Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Rippl-Rónait vett a párizsi Musée d'Orsay

2012.11.22. 17:15

A világ egyik legrangosabb múzeuma, a párizsi Musée d'Orsay megvásárolta a Virág Judit Galériától Rippl-Rónai József Jelenet gróf Somssichék kertjében című alkotását, amelyet az állandó kiállításon helyez majd el. A világhírű múzeum először két éve kereste fel a galériát azzal, hogy kukoricás stílusú Rippl-Rónai-festményt szeretne vásárolni.

„Hatalmas megtiszteltetés ez a magyar festészetnek és a Virág Judit Galériának, hiszen ezzel egy lépést tettünk előre a magyar művészek nemzetközi el- és megismertetésének útján" - olvasható a közleményben. Az összegzés felidézi, hogy Sommsich Géza - akiről Rippl-Rónai több portrét is készített - 1905-ben hagyta el a katonai pályát és kezdett gazdálkodással foglalkozni a somogyi Vóta-pusztán. Az 50x68 centiméteres kép Sommsichék kertjét, valamint az egykori katonatiszt - és feltehetőleg a művész - családjának népes hölgykoszorúját ábrázolja.

A kaposvári Róma-villa kertjében festett „kukoricás képek" mellett az 1910-es évek elején egyéb park- és kastélyrészletek is felbukkannak Rippl-Rónai József életművében. Ezek többsége dús virágágyakkal, művészien nyírt bokrokkal övezett épületeket, kertrészletet ábrázol. A Jelenet gróf Somssichék kertjében című festmény ezek közül talán az egyik legszebb mű, közölte a Virág Judit Galéria.  • Vennék
  • Hírek