Elhunyt Bryce Courtenay népszerű ausztrál regényíró

2012.11.23. 10:54
A dél-afrikai származású író 79 éves korában gyomorrákban halt meg csütörtökön, alig két héttel azután, hogy utolsó regénye megjelent. Courtenay három hónapja jelentette be olvasóinak, hogy daganatos betegségben szenved.

A Johannesburgban született és szegénységben felnőtt Courtenay előbb Londonban tanult újságírást, majd 1958-ban első feleségével költözött Ausztráliába. A hirdetési szakmában eltöltött harminc év után a nyolcvanas években kezdett írni. A munka megszállottja volt, napi 12 órát dolgozott, évente jelentek meg új kötetei. Könyvei több mint húszmillió példányban keltek el.

Első regénye, az 1989-ben publikált The Power of One egy gyermek történetén át mutatja be a dél-afrikai apardheidet. Nagy sikert aratott: a könyv nyolcmillió példányban fogyott, és filmet is forgattak belőle, amely Magyarországon Egyedül a ringben címmel jelent meg. April Fool's Day című regényével 1993-ban fiának, Damonnak állított emléket, aki vérátömlesztéssel fertőződött meg HIV-vírussal, és AIDS-ben halt meg.

Jack of Diamonds című búcsúkötete november elején került a könyvesboltok polcaira. "Most, hogy az én történetem a végéhez ér, csak annyit mondanék: köszönöm. Egyszerűen csodálatosak voltatok" - írta olvasóinak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport