Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész

2012.11.23. 15:42 Módosítva: 2012.11.25. 22:28
Ötvenhat éves korában Nemesszentandráson meghalt Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész. A szobrászművészt pénteken a déli órákban találták meg holtan vidéki otthonában, miután csütörtökön és pénteken nem jelent meg a zalaegerszegi művészeti iskolában (Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium), ahol rajzot oktatott.

Fischer György bronzszobrainak, rajzainak nagy része az embert ábrázolja különböző mozdulatokban, helyzetekben. Kostyál László művészettörténész egyik tanulmányában úgy fogalmazott, hogy Fischer kisplasztikái olyan tulajdonságokat, hangulatokat, jelenítenek meg, amelyek sokszor csak rejtetten, de szinte mindenkiben jelen vannak.

A szobrász 1956-ban született Siklóson. A pécsi művészeti gimnázium elvégzése után a képzőművészeti főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere. Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre, ahol jelentős szerepet vállalt az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium megszervezésében, szakmai programjának kialakításában.

Köztéri alkotásai közül a legismertebb az Országépítő című bronzszobor, amely civil összefogás eredményeként 2002-ben került posztamensre Zalaegerszegen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport