18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A mészárlás, amit még a tálibok is elítéltek

2012.11.26. 16:08

Az idei év Pulitzer-díjas fotója különösen véres felvétellel sokkolta a közvéleményt. A díjnyertes kép egy afganisztáni merénylet helyszínén készült, néhány pillanattal a robbantás után. A merénylet egyik túlélőjét, a 11 éves Taranát ábrázolja, aki a rémülettől sokkos állapotban áll halott családtagjai között. A zöld ruhás lányként megismert Tarana Akbari egy évvel az eset után visszatért a merénylet helyszínére a fotóssal.

Masshoud Hossaini az AFP fotóriportere 2011. december ötödikén az egyik legnagyobb síita vallási ünnep alkalmából kísérte Tarana családját egy folyóparti emlékhelyhez, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a közelükben. Masshoud, aki maga is könnyebb sérüléseket szenvedett, másodpercekkel a robbanás után készítette a képeit sokkos állapotban.

Miután magához tért és felmérte helyzetét, a harminc éves afgán fotós is sírni kezdett, munkáját azonban nem hagyta abba. Percekig állt tehetetlenül, majd miután rájött, hogy a sérülteken már nem tud segíteni, a robbanás helyszínére siető helyiek ellenséges magatartása ellenére is folytatta a fotózást.

Tarana 17 fős családjából heten meghaltak, heten pedig súlyosan megsebesültek a robbanásban. Az Ashura napjára szervezett merényletsorozatnak aznap összesen hetven halálos áldozata volt. A támadás az elmúlt évek legsúlyosabb szunnita akciója volt a síita közösségek ellen, a merényletet még a tálibok is elítélték.

A siíták aznap emlékeztek arra, hogy Mohamed próféta unokáját, Husszein imámot vallási okokból lemészárolták a muszlim vallás szakadását meggátolni akaró Jazíd kalifa katonái. Az Ashura jelentése egyébként tizedik, mivel a muzulmán újév utáni tizedik napjára esik az ünnep.

Közel egy évvel a merénylet után Tarana apjával tért vissza a helyszínre, hogy közösen imádkozzanak halott rokonaikért. A lány éppen olyan ruhát viselt most is, mint tavaly a robbantás idején.