A jogszabályok betartását kéri a Magyar Teátrumi Társaság

2012.12.01. 09:54
A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége a Szegedi Szabadtéri Színház vezetése kapcsán kialakult helyzetben felhívja a figyelmet a jogszabályok, különös tekintettel az előadóművészeti törvény szabályainak maradéktalan betartására.

A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A Bátyai Edina helyére javasolt Kelemen Csaba és mellette művészeti vezetőként Sasvári Sándor irányítaná az intézményeket.

Az MTT közleményében leszögezi, a szervezetnek az új előadóművészeti törvény szakmai előkészítésében, a társadalmi és szakmai vita lefolytatásában meghatározó szerepe volt. A törvényben szereplő alapelvek az MTT számára zsinórmértékül szolgálnak, azok biztosítják a színházi, előadóművészeti tevékenység szabad, független és felelős működését.

"A Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán a napokban a sajtóban megjelent hírek alapján a fenntartó szegedi önkormányzat felelősségének és döntési szabadságának elismerése mellett felhívjuk a fenntartó figyelmét arra, hogy tartsa tiszteletben a művészeti szabadságot és a vezetői függetlenséget" – áll a közleményben.

Korábban több szakmai szervezet is a pályáztatás szükségességére hívta fel a figyelmet Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának tervezett leváltása miatt.