Schiff András fél hazaköltözni

2012.12.14. 12:10
Az 58 éves zongoraművész Magyarországot a hitleri Németországhoz hasonlította, bár megjegyezte, gázkamrák nálunk nincsenek. Fél hazajönni, inkább marad Angliában

Az önkéntes száműzetésben élő zongoraművész Helsinkiben adott interjút, ahol decemberben két koncertet is ad majd. "Elviselhetetlen az, ami Magyarosságon folyik. Nagyon szomorú hírek jönnek otthonról. A jobb- és szélsőjobboldal térnyerésével nem maradt alternatíva sem a baloldalon, sem a centrumban. Rasszizmus, antiszemitizmus, gyűlölködés és nacionalizmus jellemző az országra" - mondta.

A finn Yle nevű portálon megjelentett szöveg tanúsága szerint a mára már brit állampolgár Schiff nagyon tart a szélsőjobboldaltól. "A kormányzattal szemben csak a szélsőségesek jelentenek alternatívát, ami viszont a hitlerizmus felé vezető út, szóval sok sikert hozzá. Az emberek persze azt mondják, ugyan már, közel sem olyan rossz a helyzet, mint Hitler Németországában. Jó, legyen nekik: gázkamrák tényleg nincsenek."

Schiff nem bánja az erős szavakat, bár azt nyilatkozta, hogy tudja, nem látják majd szívesen Magyarországon, ahonnan már halálos fenyegetéseket is kapott. "Öngyilkosság lenne hazamennem, oda, ahol le akarják vágni a kezemet. A számat viszont nem tudják befogni." A zongoraművészt egy hete jelölték klasszikus zenei Grammy-díjra szóló hangszeres előadás kategóriában Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének felvételéért.

Nem ez az első olyan interjú, amiben Schiff kemény szavakkal illeti Magyarországot, és kilátásba helyezi, hogy nem tér haza. Idén nyáron a 168 órának nyilatkozta, hogy addig nem tér haza, míg "Magyarország a tévútról, amelyre lépett, vissza nem talál az európai útra."