2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Hétfőn derül ki, ki lesz a Nemzeti főnöke

2012.12.15. 18:21
A jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot.

Balog Zoltán a szakmai bizottság véleményét mérlegelve hozza meg döntését a Nemzeti Színház vezérigazgatói álláshelyének betöltéséről. Az MTI információi szerint december 5-én ült össze a Nemzeti Színház vezetői állására beadott pályázatokat értékelő szakmai bizottság és döntött arról, kire tesz javaslatot az emberi erőforrások miniszterének. Az Emmi az MTI megkeresésére akkor úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Színház igazgatói pályázatának kuratóriumi javaslatáról a miniszter döntését követően ad tájékoztatást.

A szakmai bizottság tagja volt a Színházművészeti Bizottság négy, a miniszter egy, a munkáltatói jogkör gyakorlójának két, az előadó-művészeti szervezet üzemi tanácsának egy, és a reprezentatív szakszervezet egy képviselője. A testületben az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának jelöltjeként helyet kapott Kerényi Imre rendező, Nagy Viktor rendező, Szigethy Gábor színháztörténész és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója.

A munkavállalókat Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a Színházi Dolgozók Szakszervezetét Konrád Antal színművész képviselte. Rajtuk kívül a miniszter jelöltjeként Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a munkáltatói jogkör gyakorlójának képviseletében pedig az Emmi két szakreferense vett részt a testület munkájában.

Alföldi Róbert igazgatói mandátuma az évad zárultával, 2013. június 30-án jár le. Új pályázatának benyújtásakor az MTI-nek elmondta, hogy a jövő generáció nevelése még inkább hangsúlyt kapna a következő öt évben. Erősíteni szeretnék a gyerek- és ifjúsági színházi irányt, a vezérlőelv azonban továbbra is a társadalmi felelősségvállalás lenne. Az intézmény jelenlegi vezérigazgatója online tette közzé pályázatát.

Vidnyánszky Attila a pályázat benyújtásakor tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "nemzetközi mércével mérve is jelentős Nemzeti Színházat szeretnék, olyat, amelyet az egész nemzet sajátjának tekint". Közölte: Eperjes Károlyra nemcsak színészként, hanem helyetteseként is számítana a Nemzeti élén.