Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Újra pályázik a leváltott Bátyai Edina

2012.12.15. 10:25
A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Klubrádióban jelentette be, hogy újra megpályázza az igazgatói posztot. Bátyait csütörtökön váltották le a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselői.

Bátyai Edina a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta, hogy újra megpályázza az igazgatói posztot, a posztra kiírt pályázattól eltiltani nem lehet.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rádiónak elmondta, nevetségesenek találja leváltásának körülményeit, soha sem bonyolódott politikai kérdésekbe igazgatói feladatainak betöltése alatt. Mint mondta: soha sem haveri alapon döntötte el, hogy ki jöhet rendezni vagy játszani a Szabadtéri Játékokra.

Mint ismert, Bátyait csütörtökön zárt ülésen váltották le a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselői. A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával  már egyszer határozott a testület. Botka László szocialista polgármester azonban élt az önkormányzati törvényben adott jogkörével, és nem írta alá a határozatot. Ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésen.

A zárt ülésről az MSZP és Szabad Város Egyesület frakció tagjai, valamint az LMP képviselője kivonultak. A leváltásról szóló döntést a 29 tagú közgyűlés 14 Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselője támogatta.

A Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző Kohári szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen volt a vezető menesztése. Bátyai Edina egyben a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció sokakban felháborodást keltett.

Az indulatok Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című alkotása láttán szabadultak el. Az asztalon egy levágott kézfej mellett díszelgő, 12 tányérnyi fekáliakupac és a fölé lógatott koponyás kép sokak szerint nem más, mint Jézus és tizenkét apostol utolsó vacsorájának polgárpukkasztó ábrázolása.