Elhunyt Horváth Sándor színművész

2012.12.18. 10:03 Módosítva: 2012.12.18. 12:13
Életének 81. évében elhunyt Horváth Sándor színész, Jászai Mari-díjas művész. Hétfőn halt meg Budapesten.

A színész olyan játékfilmekben is szerepelt, mint Az ötödik pecsét, a Szindbád, Az árvácska és a Redl ezredes, de legismertebb szerepei alkatánál fogva a tévésorozatok szigorú mentor-karakterei voltak.

Már 76-ban, 44 éves korában a Kántor-sorozatban Bokros századost alakította, Madaras József felettesét, aki sikeres akció után engedélyt adott Kántor rendőrkutyának az örülésre.

A 87-es Nyolc évszak tévésorozatban a főszereplő Götz Anna szigorú pedagógus édesapja, a 87-től 99-ig futó Szomszédokban pedig Ottlakán Géza az idős nyomdász volt, Vágási Feri tanítómestere és fröccsöző partnere, aki Kenéz elvtárssal folytatott politikai vitákat.

Életében is aktív közéleti szerepet vállalt: tizenöt évig a Színész Szakszervezet elnöke volt, 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje, valamint a II. kerület önkormányzati képviselője volt (MDNP).

Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1952–1956 között. Pályafutása során számos vidéki színházban játszott, egyebek mellett az egri Gárdonyi Géza Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. 1970-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt. Színházban a kritikák Móricz Zsigmond Rokonok, Arthur Miller Pillantás a hídról és Kertész Ákos Makra című művekben nyújtott alakításáért dicsérték.

Pályája nagyrészét tévéfilmekben töltötte: a Vivát, Benyovszky!, a Kántor, a Zöld dió, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, és az Öregberény alkotógárdáját is erősítette. A Tündér Lalában pedig Csillt alakította. Utolsó szereplése is tévéhez kötődik: a 2007-ben készült Szuromberek királyfi című mesefilmben Preszneket, a vénséges ágseprőt játszotta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport