Újabb Mohamed-rajz hergeli a muszlimokat

2013.01.02. 17:41
mohamedképregény
Fotó: Charlie Hebdo

Vicces képregényt adott ki szerdán Mohamed próféta életéről a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap, amelynek szerkesztőségét már korábban is fel akarták gyújtani a muzulmán vallásalapítóról közölt karikatúrák miatt. A 64 oldalas különkiadás, aminek a borítóján Mohamed egy tevét vezet a sivatagban, a lap szerkesztője szerint komoly kutatómunkán alapul és egy francia-tunéziai szociológus munkája. A megjelenésről hírt adott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is.

Az Iszlám Konferencia Szervezete szerdán délután felszólította az iszlám országokat, hogy ne foglalkozzanak a provokatív képsorokkal. Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a szervezet székhelyén, a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott közleményében arra kérte a világ muzulmánjait, hogy reagáljanak visszafogottan erre a lázításra. Igaz, úgy bírálta a Charlie Hebdo különszámát, hogy azt személyesen még nem vette a kezébe. Ihsanoglu felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a hetilap szerkesztőségével szemben.

A Charlie Hebdo nem lát semmi sértőt a publikációban. "Ez egy muzulmán felhatalmazással készült életrajz, hiszen egy muszlim műve" – mondta Stephane Charbonnier főszerkesztő, aki maga illusztrálta a képregényt, címlapján a prófétával. Az összeállítás ötlete még 2006-ban született, amikor egy dániai újságban karikatúrák jelentek meg Mohamedről, óriási felháborodást keltve a muzulmán világban. A Charlie Hebdo is leközölte ezeket a rajzokat, amiért a feldühödött muszlimok gyújtóbombát dobtak a szerkesztőségre. Idén szeptemberben a lap a pucér hátsóját meresztő prófétával sokkolta Allah híveit: