Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Depardieu Szocsiba érkezett, hogy átvegye orosz útlevelét

2013.01.05. 19:00

A francia színész, aki csütörtökön kapta meg az orosz állampolgárságot, magánemberként érkezett az üdülőhelyre. Depardieu-t még tavaly december 21-én hívta meg Oroszországba Dmitrij Medvegyev kormányfő, aki Putyinhoz hasonlóan Szocsiban tartózkodik.

Az államfő szóvivője az újságírók érdeklődésére azt is közölte, hogy Brigitte Bardot esetleges állampolgársági kérelméről nem volt szó a Kremlben. "Nagyra értékeljük Brigitte Bardot hozzájárulását a világ filmművészetéhez és jelentős erőfeszítéseit a természetvédelemben, de eddig nem volt szó az állampolgárságáról. Ha ilyen kérelem érkezik hozzánk, feltétlenül megvitatjuk" - mondta Peszkov.

Depardieu tavaly december közepén az őt ért kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját. Később azt is megszellőztette, hogy Putyintól akár orosz útlevelet is kaphat. Depardieu csütörtök este az orosz állami tévében ismertetett levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és boldog, hogy kérését az elnök teljesítette. A színész "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot.

Levelét több orosz ellenzéki bírálta. Eduard Limonov, a Másik Oroszország párt vezetője, Putyin éles kritikusa például arra szólította fel a francia színészt, hogy január 31-én menjen el a moszkvai Triumfalnaja térre, zsebében az új orosz útlevelével. A téren minden 31 napos hónap utolsó napján Limonovék a békés gyülekezés jogát követelik. A politikust rendszeresen előállítják a rendőrségre az engedély nélküli tüntetés miatt.