Több hónapig nem kapják meg pénzüket a nemzet színészei

2013.01.08. 08:54
Akár három hónapig nem jutnak hozzá járandóságukhoz a nemzet színészei, mivel az ehhez szükséges szerződéseket újra kell kötni, írja a Blikk. A késés sok színésznek gondot jelent.

Ismét nem kapták meg havi juttatásukat a nemzet színészei, írja a Blikk. A 12 színész mindegyikét levélben értesítette a Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy juttatásukat majd csak márciusban, egy összegben tudják nekik kiutalni. Mivel közülük már sokan visszavonultan élnek, több színésznek problémát jelent az összeg késése. Mint azt a Blikknek az agyvérzésen átesett Szabó Gyula felesége elmondta, nem is az összeg csúszása a legnagyobb gond, hanem azt, hogy erről későn, december végén értesítették őket.

Mint azt az Index is megírta, nem először nem kapják meg 500 ezer forintos járandóságukat a nemzet színészei, gond volt a kifizetéssel 2011 októberében is. Akkor az utalások felülvizsgálati kötelezettsége miatt késtek a díjak. A nemzet színésze díj folyósítása a Nemzeti Színházon keresztül történik, összegét a tárca támogatási szerződés keretében biztosítja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága a Blikk kérdéseire közleményben válaszolt, melyben azt írják, a támogatási szerződést minden évben újra kell kötni, és ezért tudják a díjakat csak később utalni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben eljuttatot szerkeszőségünkbe egy közleményt, melyben hangsúlyozzák, a szerződések aláírása már folyamatban van, így a nemzet színészei remélhetően még ebben a hónapban, szokott módon hozzájuthatnak a pénzükhöz.