Másolta színházigazgatói pályázatát Balikó Tamás?

2013.01.16. 16:54 Módosítva: 2013.01.17. 08:05
A Szeged Café álíltása szerint Balikó Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért benyújtott pályázatának legalább négy oldala helyenként szóról-szóra Rázga Miklós pécsi színházigazgató 2010-es pályázatában is olvasható.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjáért öten adták be pályázatukat, köztük a jelenlegi igazgató Gyüdi Sándor mellett Juronics Tamás, a színház művészeti igazgatója és a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Szolnoki Tibor színművész, Vasvári Csaba, valamint Balikó Tamás színész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

A színház lelke

Utóbbi pályázatának szövege a 16. oldaltól legalább négy oldalon több bekezdésen keresztül húzódó részleges és teljes illetve tartalmi egyezést mutat Rázga Miklós 2010-es pécsi nyertes pályázatával - írja a szegedcafe.hu.

A portál idézi például Balikó pályázatának azt a mondatát, hogy "A színház lelkét (a művészet mellett) a százéves falak között dolgozó-élő, a kulisszák mögött tevékenykedő műszaki kollégák adják, akik a színházi szakképzés hiányában generációról generációra adják át egymásnak ezt a speciális tudást, a színházi háttérmunkát. Az előadások sikerét komoly mértékben befolyásolja az, hogy a műszak dolgozói mennyire motiváltak és anyagilag ösztönözöttek…".

Ez Rázga pályázatában így olvasható: "A színház lelkét, a művészet mellett a 126 éves falak között dolgozó, élő, a kulisszák mögött tevékenykedő műszaki kollégák adják, akik a színházi szakképzés hiányában generációról generációra adják át egymásnak ezt a speciális tudást, a színházi háttérmunkát. Az előadások sikerét komoly mértékben befolyásolja az, hogy a műszak dolgozói mennyire motiváltak és anyagilag ösztönzöttek…”

A Szeged Café megkérdezte Balikó Tamást, aki elmondta, hogy nem olvasta Rázga Miklós 2010-es pályázatát, és fogalma sincs arról, hogy egyezések lennének a két szövegben. Hozzátette: a pályázatot ő írta, de egyes fejezeteknél többek véleményét is kikérte, így Szőcs Artúrt, Korognai Károlyt és Várkonyi Miklóst, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetőjét is megkérdezte bizonyos témákban, akik rendelkezésére bocsájtották jegyzeteiket.

Várkonyi Miklós a lap kérdésére közölte, hogy nem ismeri Rázga pályázatát és biztos benne, hogy azt Balikó sem olvasta. Rázga Miklós szerint őt senki sem kérdezte meg, hogy használhatja-e a pályázatát, ugyanakkor a műszaki feltételekről szóló részt Vincze Józseffel a Pécsi Nemzeti Színház jelenlegi műszaki vezetőjével egyeztetetve, közösen készítették el. Ezzel kapcsolatban Várkonyi úgy reagált, hogy “Vincze József a barátom, hasonlóképpen gondolkodunk, annak idején összedugtuk a fejünket, ez jött ki. Tiszta a lelkiismeretem".

Vidnyánszky emberei a zsűriben

Mint azt a szinhaz.hu is megírta, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatok szakmai értékelésében a fenntartó önkormányzat képviseletében Gyimesi László fideszes és Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő vesz részt. Az EMMI minisztere az egykori történészt, Révész Máriát, a Fidesz pécsi szervezetének elnökét delegálta a grémiumba, akit tavaly Vidnyánszky Attila javaslatára neveztek ki a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező és felügyelő nonprofit kft. élére.

Vidnyánszky az elnöke a Színházművészeti Bizottságnak, amely a „szakmai zsűribe" négy tagot is delegált: Fekete Péter békéscsabai színidirektort (akit a Nemzeti Színházban miniszteri biztosnak neveztek ki), Topolánszky Tamás táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagját, és Várszegi Tibor színész–író–színházalapító–filozófust.

A 9 fős zsűribe a Színházi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezete elnökét, Páli Mónika énekkari tagot delegálta; az intézmény közalkalmazotti tanácsa pedig Stefanik Sándort, a teátrum főügyelőjét.