A Bolsoj vezetője szerint nem fájt a savtámadás

2013.01.23. 15:14

 Szergej Filint, a Bolsoj moszkvai balett-társulat művészeti igazgatót támadták meg, egy ismeretlen férfi savat locsolt az arcába, állítólag a társulaton belüli pozícióharcok miatt. Galina Sztepanyenko egykori balett-táncosnő kedden átvette a helyét a Bolsojban.

Egy keddi interjúban Filin azt nyilatkozta, már bánja, hogy nem fogadta el a felajánlott védelmet a decemberben kapott fenyegetések után. Filinre további szemműtétek várnak egy belga klinikán szerdán, és Anatolij Ikszanov színházvezető szerint visszatérhet majd eredeti munkakörébe is. Az orvosok körülbelül két hét múlva tudnak majd valami biztosat mondani a látásáról. A sav a jobb szemét érte, és komoly sérülést okozott, de az orvosai megígérték, hogy a bal szemét megmentik.

  Ikszanov szerint a támadás célja a színház tönkretétele lehetett, és rengeteg kritika érte őket a biztonság miatt.  "Nem katonai alakulat vagyunk, és nem is üzleti szervezet. Pszichológiailag még mi sem vagyunk képesek átlátni és felfogni az összes lehetséges veszélyforrást".

Filin magát vádolja azért, mert nem vette elég komolyan a fenyegetéseket, és visszautasította a felajánlott sofőrt, illetve testőrt. Azt nem árulta el, ki fizette volna a védelmét. Ehelyett Ikszanovra hallgatott, aki azt tanácsolta, találja meg magában az erőt és hagyja figyelmen kívül az üzeneteket.

Belső harcok

Úgy gondolja, a társulatnál folytatott munkája miatt támadhatták meg, és a rendőrök hamarosan megtalálják a támadót.  "Amikor minden jól megy, akkor is van valaki, akinek nem tetszik." Válaszolta arra a kérdésre, hogy a társulatból köze lehet-e bárkinek a támadáshoz. "Nem akarok sokat beszélni erről, hagyjuk, hadd tegyék a dolgukat a nyomozók. Majd ők megtalálják a választ."

Az interjú, amit kedden korán reggel publikáltak, találgatásokra ad okot a moszkvai kulturális körökben. A rendőrség a pénzügyi vagy az üzleti indítékot sem veti el, de az áldozat szerint inkább szakmai bosszúról lehet szó. Az igazgató szerint voltak nézeteltérések a társaságon belül, és az incidens elkerülhető lett volna. Azt mondta, a Bolsoj egy nemzetközileg ismert és elismert tásulat, de a háttérben folyamatos az elégedetlenkedés.

A savval leönött igazgató helyét a negyvenhat éves Sztepanyenko vette át, aki 1990 óta tagja a balettcsoportnak. Korai éveiben szólótáncos volt, tavaly decemberben pedig befejezte színpadi karrierjét és oktatni kezdett. A Komoszomolszkaja Pravda orosz lap szerint Filin jó szellemi állapotban van, és optimista a gyógyulását illetően. Nem foglalkozik a fizikai megjelenésével, csak az érdekli, hogy folytathassa a munkát a Bolsojnál.

Törött lábbal táncolni rosszabb

Filin az újságíróknak azt mondta, hogy a savtámadásnál tapasztalt már sokkal nagyobb fájdalmat is. Egyszer törött lábbal kellett eltáncolnia A hattyúk tavát, mert édesanyja az első sorban ült és nem akart neki csalódást okozni. Megértette, hogy ha egyszer csak behúzzák a függönyt és bejelentik, hogy valami történt vele, annak a mama nem örült volna túlzottan, ezért megszakítás nélkül táncolta végig a hátralévő időt. Filin édesanyja egy orosz lapnak elmondta, hogy már az újévi ünnepeket is tönkretette az állandó félelem, amit a sorozatos fenyegetések okoztak. Fia közel 800 fenyegető telefonhívást kapott.