Ókovács Szilveszteré maradt az Operaház

2013.01.28. 13:46

Ókovács Szilvesztert a Magyar Állami Operaház, Kemecsi Lajost pedig a Néprajzi Múzeum főigazgatójává nevezi ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető döntését a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslataival megegyezően hozta meg.

Ókovács Szilveszter 2011. augusztus 22-étől kormánybiztosként, 2012. szeptember 1-jétől megbízott főigazgatóként vezette a dalszínházat. A Magyar Állami Operaház főigazgatói feladatainak ellátására kiírt pályázat tavaly október 29-én jelent meg. A beadási határidőig hat pályamű érkezett, amelyek közül azonban egy nem felelt meg a kiírásban foglaltaknak. Így az előadó-művészeti törvény alapján felállított 9 tagú bizottság öt pályázó anyagáról mondott véleményt 2012. december 28-án. A Magyar Állami Operaház felügyeletét ellátó miniszternek ezt követően 30 napja volt döntése meghozatalára. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Ókovács Szilvesztert, az intézmény jelenlegi megbízott főigazgatóját kéri fel a nemzeti dalszínház vezetésére. Kinevezése a mai naptól, 2013. január 28-tól öt évre szól.

A döntés nem túl nagy meglepetés, mivel tavaly decemberben mi is megírtuk, hogy a javaslattevő bizottságban Ókovács Szilveszterre nyolc igen és egy tartózkodás, a korábbi vezető Horváth Ádámra hat igen, két nem és egy tartózkodás jutott. A pályázók között volt még az operaénekes Tokody Ilona, az operaénekes Rácz István és a karmester-zeneszerző Dénes István.

A pályázatban megjelölt célokkal és feladatokkal kapcsolatban Ókovács Szilveszter elmondta, már a kétéves kormánybiztosi megbízása kezdetén is úgy látott munkához, hogy megfelelő vezetőtársakat válasszon maga mellé. A jelenlegi törvények szerint a különféle posztokra pályázat útján választhat munkatársakat maga mellé. "Az első dolgom az lesz, hogy a most már ötéves távlatban értelmezhető vezetői struktúrát kialakítsam - részletezte a főigazgató. Hozzáfűzte, hogy a kinevezések szintén ötéves távlatban meghatározottak.

Szerinte a jelenlegi megbízottak egyszerű továbbfoglalkoztatása nem lehetséges, egy kivételével minden igazgatói posztot a főigazgatói hatáskörben lehet és kell megpályáztatni a főzeneigazgatótól, az ügyvezetőin és a műszaki igazgatói álláson át a balett- vagy épp a kommunikációs igazgatóig. "Úgy tervezem, hogy heteken belül meghirdetem a pályázatokat, mert szeretném, hogy a vezetőtársak az ötéves intervallumon belül minél előbb határozott időre szóló kinevezést kapjanak" - fejtette ki Ókovács.

A szervezeti felépítéssel kapcsolatban kitért arra, hogy az Erkel Színháznál visszatérnek a bevált modellhez: az épületben titkárság működik majd, amely felügyeli az előadásokat, a házigazda szerepkörét tölti be, de a művészi irányítás és az adminisztráció továbbra is az Ybl-palotában marad. Az Erkellel kapcsolatban legfontosabbnak most a színház március elsejei ideiglenes megnyitását gondolja. Arra a kérdésre, hogy gondol-e főrendezői (művészeti vezetői) poszt újbóli létesítésére, azt válaszolta, nem zárja ki, hogy lehet ilyen feladatkör, de semmiképp sem célja a vezetők számának gyarapítása . Korábbi ígéretéhez híven pályázata törzsanyagát a közeljövőben nyilvánossá teszi.