Dollármilliókat költöttek a Sundance-en

2013.01.30. 13:24

Eddig közel 25 millió dollárt költöttek a viszonteladók a Sundance-en egy-egy ígéretes név megszerzésének érdekében. Az Államok legnagyobb függetlenfilm-fesztiválján a disztribútoroknak lehetősége nyílik, hogy alacsonyabb költségvetésű, mégis érdekes alkotásokhoz jussanak. A hollywoodi színészek is szeretnek mostanában független filmekben szerepelni, a sztárokat felvonultató drámákba és vígjátékokba, valamint a fél tucat dokumentumfilmbe fektetett összegeket pedig annak reményében fizették ki a terjesztők, hogy azok idővel, kasszasikerekké válva, hasznot termeljenek.

A legeltökéltebb vállalkozó, a művészfilmekre szakosodott Fox Searchlight közel 10 millió dollárt költött a The Way, Way Back jogaiért, amelynek húzónevei az Oscar-díjas Steve Carell és Toni Collette színészek. A film az Utódok íróinak, azaz Nat Faxon és Jim Rash párosának rendezői bemutatkozása. A történetben a 14 éves Duncan, az anyja és a vele randevúzó autókereskedő kapcsolatai bontakoznak ki.

A Sony majd’ 4 milliót fizetett a Jane Austenról szóló Austenlandért. A Keri Russel főszereplésével készült kosztümös komédia a mozi és az irodalom rajongóit is célcsoportjának tekinti.

A Relativity Media 4 millió dollárt adott Joseph Gordon-Levitt erotikus komédiájáért, Don Jon’s Addictionért, amelyben mint rendező debütál. A sztori a pornófüggő főhős törekvései körül forog.

A Weinstein Co. pedig 2 milliót költött Ryan Coogler ígéretes, Fruitvale című drámájáért, amelyben egy 22 éves fiatalember tragédiájának igaz története rajzolódik ki.

A dokumentumfilmek közül a háttérénekesek életét megörökítő Twenty Feet from Stardom a Weinsteinhez került. Azokat az embereket mutatja be, akik számára nem az a fontos, hogy híresek legyenek, hanem hogy énekelhessenek.

A The Summit a K2-t meghódítani kívánó, és ennek érdekében akár az életüket is kockáztató hegymászók kalandjába enged betekintést, a Dirty Wars pedig az Obama vezette USA titkos törekvéseit leplezi le Jeremy Scahill riporter detektíveket megszégyenítő munkája révén. Mindkét alkotás az IFC/Sundance Selects markában landolt.

A Putin-ellenes Pussy Riot nevű feminista punktrió meghurcolását feldolgozó Pussy Riot – A Punk Prayerre az HBO-nak sikerült lecsapnia. A gyilkos bálnákról szóló Blackfish a Magnolia és a CNN Films birtokába került, míg az Eagles együttes első évtizedét boncolgató History of the Eagles: Part 1 jogait a Showcase szerezte meg.

Az előző évi Sundance legjövedelmezőbb befutói egyébként a Végzetes Hazugságok és A messzi dél vadjai voltak.