Keresgéljen vagyont! Daraboljon pártot!

2013.02.03. 00:00
Újra itt van az Index egyik kedvenc ünnepe, február 3. a magyar rejtvényfejtők napja. Ez alkalomból vasárnap versenyt rendeznek, mi pedig régi hagyományunkat ápolva közéleti rejtvényekkel lepjük meg olvasóinkat. Fejtse meg! Küldje be! Szerepeljen jövőre az Indexen!

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete 2007 óta ünnepli a magyar rejtvényfejtés napját, ekkor találták ki az eseményt a Füles szerkesztőségével közösen. 1957. február 3-án jelent meg a patinás rejtvénylap első száma, erre emlékezve lett a neves nap február 3., amit tehát először a Füles ötvenedik születésnapján rendeztek meg.

Persze a rejtvények története sokkal régebbre nyúlik vissza, a kínaiak már a kora középkorban fárasztották egymást ilyen feladányokkal, de eleai Zénón paradoxonjai is megfejthetetlen logikai rejtvényekre emlékeztetnek. A keresztrejtvény történetéig már csak az újkorba kell visszamenni: a legenda szerint egy fokvárosi fegyenc készítette az elsőt, ő ajánlotta fel helyi lapnak „keresztszó-fejtörőjét”. Victor Orville angol földbirtokos közlekedési kihágás miatt töltötte büntetését a fokvárosi börtönben – ott, a cella falán az ablakrácsokon keresztül beszűrődő fény által kirajzolt árnyábrát töltötte ki önmaga szórakoztatására. Erre azonban nincs bizonyíték, ezért a ma ismert keresztrejtvény ősének, a világ első keresztrejtvényének azt tartják, amely 1913. december 21-én jelent meg a New York Sunday World című amerikai újságban. 1924-ben adták ki az első, már több rejtvényt is tartalmazó könyvet, és ebben az évben jelent meg az első európai keresztrejtvény Angliában.

Magyarországon 1925. január 22-én közölték az első „keresztszórejtvényt” a Ma Este című hetilap hasábjain, az 1994-ben elhunyt Kristóf Károly volt a szerzője. Magyarország ma rejtvényfejtő nagyhatalom, tavalyelőtt mi rendeztük a logikai rejtvények világbajnokságát, 2007-ben pedig egyéni világbajnokunk is volt Madarassy Pál személyében. A ROE szerint több mint egymillió magyar fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli.

Az egyesület folyamatosan edzésben tartja az ország legjobb rejtvényfejtőit, és idén is versenyt rendez a magyar rejtvényfejtők napján, azaz vasárnap. A verseny délelőtt 10-kor kezdődik a Grand Hotel Hungaria különtermében (Budapest VII., Rákóczi út 90.), előzetesen több százan jelezték már részvételüket – ez az egyesület legnagyobb létszámú hazai rendezvénye.

Pártdaraboló

Mivel az Indexben is szép számmal vannak rejtvényfejtők – sőt, rejtvénykészítők is –, szinte a kezdetek óta követjük az ünnepet, és saját, szigorúan offline fejthető rejtvényeket adunk olvasóinknak. 2008-ban egy poénvadászatot fejthettek nálunk, két évvel később képes különbségkereső volt, tavalyelőtt egy ízig-vérig logikai rejtvény, tavaly pedig torpedó és útkereső. Időközben valahogy az is kialakult, hogy rejtvényeinket igyekszünk aktuálpolitikai hírekhez hangolni.

Idén sem térünk el a hagyománytól. Először a logikai rejtvények szerelmeseinek kedveskedünk a fenti rejtvénnyel, amiben az LMP-t kell igazságosan két darabra vágni. A fent látható formát egyetlen, többször is megtörő vonallal kell a halvány négyzetek mentén kettévágni úgy, hogy két egybevágó idomot kapjunk. A kapott két idom nem lehet egymás tükörképe, és azonos területűnek kell lenniük.

Vagyonnyilatkozatos szókereső

A hagyományos rejtvényújságokban található, betűs rejtvények rajongói is kapnak fejtenivalót, ezúttal egy szókereső rejtvényt, amivel valószínűleg mindenki találkozott már. A mostanihoz a héten megjelent vagyonnyilatkozatokból merítettünk ihletet.

Lent talál néhány szót, ezeket kell a fenti betűhálózatban megkeresnie és kihúznia. A szavak vízszintesen, függőlegesen és átlósan, minden irányból előfordulhatnak, de nem „kanyarodhatnak”. Ha minden szót megtalált, a fel nem használt betűkből összeolvashatja, honnan akaszt egy kis mellékest Navracsics Tibor és Matolcsy György. A hálózatban található szavak:

ÁLLAMKÖTVÉNY, DEVIZA, ENYV, EUR, ÉKSZER, HASZONBÉRLET, INGATLAN, JÁRADÉK, JUTALOM, KERT, KÉSZPÉNZ, KISNYÚL, KORRUPT, LOP, MENTELMI, MINISZTER, MUTYI, NOKIA, NYARALÓ, OKOSBA, PÉNZES, RÁJÁR, RÉSZVÉNY, TELEK

Nem volt helyes megfejtés

A megfejtéseket ezúttal is levelezőlapon várjuk az Index szerkesztőségébe (1033 Bp. Flórián tér 1.), „Wartburg” jeligére, emaillel ne is fáradjanak. A beküldési határidő 2014. január 31. A helyes megfejtők között szokás szerint egyéves Index-előfizetést sorsolunk ki.

A tavalyelőtti és a 2010-es rejtvényeinkre kaptunk helyes megfejtéseket, ezeket beszkennelve közöltük is. Most viszont kicsit csalódottak vagyunk, mert a tavalyi rejtvényünkre nem kaptunk helyes megfejtést, de még helytelent sem. Még a héten is reménykedtünk, hátha beesik egy – hiszen idén január 31. volt a határidő –, de sajnos nem így történt. Talán jövőre. Jó fejtést!