Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Mellékhatásokkal jön Soderbergh Berlinbe

2013.02.07. 22:37

Vong Kar-vaj kínai filmrendező A nagymester (The Grandmaster) című alkotásával elkezdődött csütörtök este a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

A legnagyobb európai filmfesztiválok közül a Berlinale koncentrál a leginkább társadalmi kérdésekre. Az idei program is ezt mutatja. Az Aranymedvéért indul például Steven Sodebergh Side Effects (Mellékhatások) című pszichothrillerje, ami gyógyszergyárak manipulációiról szól, és Gus Van Sant ökodrámának nevezett Promised Land (Az ígéret földje) című alkotása, a földgázkitermelés vitatott új technológiája, a kőzetrepesztés erkölcsi problémáit tárgyalja.

A Panorama című szekcióban pedig bemutatják egyebek között a TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard (A Pirate Bay a billentyűzeten túl) című dokumentumfilmet, am a Pirate Bay fájlcserélő oldal történetéről szól - és amit a pénteki premierrel egyidőben az interneten ingyen elérhetővé tesznek - , vagy például a Scarlett Johansson és Julianne Moore szereplésével készült Don Jon's Addiction (Don Juan függősége) című filmvígjátékot, amely a szexfüggőség témáját dolgozza fel.

"Sok film kavar majd vitát" - emelte ki Klaus Wowereit berlini polgármester a Marlene Dietrich téren álló Berlinale palotában rendezett megnyitó gálán elmondott beszédében, miközben az épület előtt a Femen nevű ukrán emberi jogi aktivista csoport a női nemiszerv-csonkítás ellen tartott be nem jelentett demonstrációt. A félmeztelenre vetkőzött négy tüntető nőt a rendőrség elvezette.

A német kritikusok, filmes szakújságírók az első kommentárok szerint a Berlinale szervezésével elégedettek, a programot azonban többen bírálják. A nagyjátékfilmes mezőnyben a 19 versenyfilm közül csak háromnak tartják Berlinben a bemutatóját, ami minden korábbinál alacsonyabb szám, pedig a velencei vagy a cannes-i filmfesztiválon szinte minden vetítés világpremier - emelte ki például Tobias Kniebe, a Süddeutsche Zeitung munkatársa csütörtöki cikkében, hozzátéve, hogy több amerikai versenyfilmet már a januári Sundance fesztiválon bemutattak, a Berlinale nyitófilmje pedig a kínai, hongkongi és tajvani mozikban is műsoron van.