16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Balett- és operafesztivállal nyílik meg az Erkel Színház

2013.02.08. 09:54 Módosítva: 2013.02.08. 12:22
Háromnapos balett- és hat előadásból álló operafesztivállal nyílik meg újra március 1-jén az Erkel Színház.

  "A jövőben szeretném tavaszonként rendszeresen megrendezni ezt a mustrát” - mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki az operaháznak 2013-ra előirányzott 8,3 milliárd forintos költségvetéssel kapcsolatban hangsúlyozta: már tavaly úgy számította, hogy a keret nem elég a két színház működtetésére. Annak a véleményének adott hangot, hogy ha a kormányzat látja, milyen komoly munka folyik, kipótolja majd a költségvetést. "Amit a megnyitóra terveztünk, biztosan véghezvisszük, erre elegendők a forrásaink. Amit pedig kinyitunk kiemelt állami beruházásként, azt nem cél bezárni" - jegyezte meg.

Az igazgató elmondta, hogy a nagyobb szabású, a színpadtechnikát is érintő munkálatokat nyáron fejezik be. Más fejlesztések terve is foglalkoztatja: időszerű az Opera Andrássy úti palotájának felújítása, a belső terek átrendezése, amelyre a nyári szüneteket szánja. Az évad mostani részében is szép számmal szerepelnek Verdi-operák, az ősz pedig az eddig hiányzó csúcsművel, a Falstaffal kezdődik az Operaházban, amit a francia Arnaud Bernard állít színpadra. Címszerepben a világjáró grúz bariton, a Metropolitan gyakori vendége, George Gagnidze debütál Budapesten. Az Erkel Színházban egy korábbi terv valósul meg: Vidnyánszky Attila debreceni Háry János-produkciója látható az évad elején. A szezont Bartók egyetlen operájával, A kékszakállú herceg várával nyitják - egy estén Vajda János Mario és a varázslójával, különleges interpretációban.

Ókovács Szilveszter mindenképp szeretne évente egy-egy barokkopera-bemutatót az Andrássy úton, ezért levélben kérte fel Alföldi Róbertet Gluck Iphigenia Auliszban című darabjának rendezésére. Pártay Lilla évek óta dolgozik egy Munkácsy-baletten, a szövegkönyv alapja Dallos Sándor regényes életrajza, az Aranyecset, a mű őszre készül el. Következő évadi Richard Strauss-bemutató Az árnyék nélküli asszony lesz, és 2014 elején a Kolozsvári Állami Magyar Operával koprodukcióban mutatják be Selmeczi György Spiritiszták című új operáját.    • Hírek
  • Hírek