no

Kártérítés jár Hugh Grantnak és Sarah Fergusonnak is a telefonlehallgatás miatt

2013.02.08. 16:54
Kártérítést és nyilvános bocsánatkérés jár többek között Hugh Grantnak és Sarah Fergusonnak, York hercegnőjének is.

Sarah Fergusson is azok közé tartozik, akik nyilvános bocsánatkérést követeltek az azóta megszűnt, lehallgatási botrányba keveredett News of the World újság tulajdonosától, és ezt bírósági úton is érvényesíteni kívánták. A lehallgatási ügy pénteki tárgyalásán többek között Hugh Grant is nyilvános nyilatkozatot tett, és kártérítést kapott, de a bíróság kártérítést meg James Blunt énekesnek, vagy Uri Gellernek is, akit valószínűleg Michael Jacksonhoz fűződő barátsága miatt hallgattak le. A 144 kártérítésre jogosult személy között van továbbá a BBC-s filmrendező Chris Terill (akit Heather Millshez fűződő kapcsolata miatt hallgathattak le) és az Atomic Kitten korábbi énekes Kerry Katona is. Pontos számot csak Colin Stagg esetében lehet tudni, akit tévesen vádoltak meg 1992-ben a brutálisan meggyilkolt Rachel Nickell meggyilkolásával. Staggnak 15 500 angol font kártérítést (több mint 5 millió forintot) ítélt meg a bíróság.

Hugh Grant nyilatkozatában elmondta, nagyon megviselte az ügy, hiszen számos ember barátságát elveszítette, mert azt gondolták róla, kiadja a magánügyeiket. Miközben ő maga sem értette éveken keresztül hogyan szerez tudomást a sajtó privát élete legapróbb mozzanatáról is. Grant elfogadta a nyilvános bocsánatkérést és azt mondta, küzdeni fog azért, hogy megreformálják a sajtóra vonatkozó szabályokat.

A rivális brit lapok által feltárt ügy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek feltárására több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult. Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.