A román film gyalázatos állapotban, de mégis nyert

2013.02.17. 14:53

A román film életképességének bizonyítékát látja Romániában a filmes szakma abban, hogy a Berlinalén a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét Calin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta. Az alkotás a fesztiválon elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.

"Egy csomó kritikus már temette a román filmet, sikereit múló divatjelenségnek nevezte, úgyhogy ez a díj a román film életképességéről is szól, reflektorfényben, a szakemberek érdeklődési körében tartja a román filmet, ez nekünk, többieknek is fontos" - mondta vasárnap a Mediafax hírügynökségnek kollégája sikerét kommentálva Cristi Puiu filmrendező, a Lazarescu úr halála című, Cannes-ban díjazott film alkotója, aki a román filmtörténet első Arany Medvéjét kapta 2004-ben Egy karton Kent és egy csomag kávé című rövidfilmjéért.

Ezüst oroszlán, Arany pálma, Arany medve

Eugen Serbanescu, a romániai Országos Filmközpont (CNC) vezérigazgatója az Agerpres hírügynökségnek azt mondta: a Berlinalén elért újabb siker a román filmesek értékteremtő munkájának méltó elismerése, amely a nemzetközi filmszakma élvonalába emeli Romániát. Rámutatott, Dan Pita 1992-es velencei Ezüst Oroszlánja (Luxushotel) és Cristian Mungiu 2007-es cannes-i Arany Pálmája (4 hónap, 3 hét, 2 nap) után A gyermek fekvése az első román nagyjátékfilm, amely elnyerte a berlini Arany Medvét.

Tudor Giurgiu kolozsvári filmrendező, a román köztelevízió volt vezérigazgatója viszont a berlini gálán felszólaló Ada Solomon producernek adott igazat, aki a finanszírozási gondokra utalva azt hangsúlyozta: legfőbb ideje, hogy a román politika felismerje, milyen jelentősen járul hozzá a filmesek munkája Románia nemzetközi tekintélyének erősítéséhez.

Nehéz helyzetben a román film

"A román film továbbra is alulfinanszírozott, a mozikat felszámolják, az Országos Filmközpont pedig valahol a múlt században leragadt intézmény maradt. Ez most egy új kezdet is lehetne, de mi az elpackázott lehetőségek szakértői vagyunk" - jelentette ki keserűen Tudor Giurgiu.
Vasárnap délig sem a román elnöki hivatal, sem a bukaresti kormány nem reagált arra, hogy román film nyert a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Magyar filmek a Berlinalén

Magyar film egyszer nyert Arany Medvét: 1975-ben az Örökbefogadás című film.

Ezüst medvét többször is nyertünk, legutóbb tavaly Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjével. Korábban Szabó István kétszer nyert ezüstöt.

Szombat este, több mint egy órával a berlini díjkiosztó után a román kormány sajtóirodája egy körlevelet juttatott el az MTI-hez, amelyben Victor Ponta kormányfő még ahhoz gratulált, hogy A gyermek fekvése pénteken elnyerte a kritikusok díját.

A film története röviden

Calin Peter Netzer dokumentarista jellegű alkotása egy önállósulni képtelen felnőtt fiú és a felette féltékenyen őrködő anya drámája, amely a román felsőosztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről is látleletet ad. A történet középpontjában egy újgazdag asszony áll, a nő minden eszközt, elsősorban a megvesztegetést és a kapcsolatait bevetve próbálja megmenteni fiát, akit börtön fenyeget, mert halálra gázolt egy gyereket. A rendező által "betegesként" jellemzett anya-fiú kapcsolat - egy korábbi interjúja szerint - önéletrajzi ihletésű.
Netzer a díjkiosztó után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az Arany Medve nemcsak a filmnek szól, hanem az egész román filmművészetnek.

Romániában március 8-tól vetítik Calin Peter Netzer díjnyertes filmjét.

Három éve, 2010-ben, Florin Serban a Fütyülök az egészre című filmjével elnyerte a zsűri nagydíját, a vele járó Ezüst Medvét, valamint a fesztivál alapítójának nevét viselő, új filmes perspektívák nyitásáért járó Alfred Bauer-díjat.