no

Miskolcon lesz a kassai EKF társrendezvénye

2013.02.20. 14:55
Január 20-a óta Marseille mellett Kassa Európa Kulturális Fővárosa. Az EKF egyik társrendezvényeként Miskolcon három kiállítás is nyílik szombaton.

A Miskolci Galériában szombaton 17 órakor három kiállítás is nyílik a kassai EKF társrendezvényeként.

A Kemény dió című tárlat a Kelet-Szlovákiából indult Svetlana Fialová, Vlasta Žáková, Jarmila Mitríková és David Demjanovič alkotásait mutatja be. A három fiatal alkotó reflektál a népi hagyományok és az új generációk kapcsolatának kérdésére, helyi sajátosságokra, illetve személyesen megélt tömegkulturális tapasztalataikra.

Vlasta Zakova: Lilith in the action, 2009
Vlasta Zakova: Lilith in the action, 2009
Fotó: miskolcigaleria.hu

A Miskolci Galériában emlékkiállítást rendeznek Oelschläger-Őry Lajos Kassán született és Miskolcon meghalt magyar építésznek. Az 1896-1984 között élt építész legnevesebb épületei közé Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand tartoznak. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Ennek is köszönhetően lett az építész a Kassa2013 kiemelt egyénisége, Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen.

A harmadik szombaton nyíló tárlat Halász-Hradil Elemér 1873-ban Miskoclon született és 1948-ban Kassán elhunyt festőművész magángyűjteményekből összeállított kiállítása lesz. A nagybányai művésztelep egykori résztvevője a szlovákiai művészettörténet nagyra becsült alkotója, művei megtekinthetők minden 20. századot értékelő művészeti tárlaton, a neves képtárak állandó kiállításain.

Mindhárom kiállítás április 6-ig tekinthető meg.