Operaház: Tokody Ilona nincs kitiltva

2013.02.20. 11:44
Tokody Ilona operaénekesnő a Borsnak úgy nyilatkozott, hogy mióta nem kívánatos személy az Operaházban, anyagi gondokkal küzd és azt fontolgatja, hogy elfogad egy külföldi ajánlatot. Az Operaház közleményben cáfolta, hogy Tokody ki lenne tiltva, és értetlenül állnak anyagi nehézségei előtt.

Tokody Ilona és Ókovács Szilveszter konfliktusa tavaly június óta tart. Az énekesnőt Ókovács meztelen futballhuligánhoz hasonlította, amiért Tokody egy társulati ülésen váratlanul felszólalt és a társulati tagság visszaállítását követelte. Az énekesnő később még írásbeli figyelmeztetést is kapott.

Tokody - aki szintén indult az Operaház igazgatói posztjáért - a keddi Borsnak úgy nyilatkozott, hogy nemkívánatos személy az Operában, ezért most a Pécsi Tudományegyetemen az ének tanszék vezetője óraadóként, de a színpad hiányzik az életéből. Fellépései megritkultak, anyagi nehézségekkel küzd, volt kollégái félnek tartani vele a kapcsolatot.

Az énekesnő szerint valaki "blokkolja" a koncertjeit, nem merik hívni, pedig ő készen áll a munkára. "A hangom teljében vagyok, és mivel nincsenek anyagi tartalékaim, azon gondolkodom, hogy elfogadok egy külföldi ajánlatot" – nyilatkozta a lapnak. Tokody szerint Ókovács ne tegyen úgy, mintha kegyet gyakorolna azzal, hogy áprilisban neki adományozza a Mesterművész-díjat, mivel "ezért én megdolgoztam, törvényileg jár, rögzítve van az örökös tagság alapszabályzatában".

Az üggyel kapcsolatban az Operaház közleményt adott ki, melyben leszögezték, hogy Tokody Ilona nincs kitiltva az Operából. Mint írták, "felkérést pedig csakúgy, mint a mostani szezonra, a következő évadra is kapott. A főigazgató úr személyes találkozóra is hívta a művésznőt, akinek anyagi nehézségei előtt értetlenül állunk – éppen a művésznőt és életművének megítélését óvandó nem szeretnénk nyilvánosságra hozni 2012-es, igen jelentős mértékű operai járandóságait."

Az Operaház szerint Tokody a díjjal nettó 611 ezer forintos havi jövedelemre tesz majd szert, mely élethosszig tart, továbbá az énekesnőnek jár az öregségi nyugdíj, az oktatói fizetés, a koncerhonoráriumok és az MMA-tiszteletdíja is. "Az Opera sajnálja, de bármennyire is becsüli Tokody művésznő két évtizedes nemzetközi pályafutását, ennél többet nem tud fizetni a mai magyarországi állapotokat és a Ház likviditását figyelembe véve."

"Főigazgató úr továbbra is várja Tokody Ilonát, s azt is, hogy elfogadja dalestre és kurzusra szóló külön honorált, és ezen sorozatokban fellépő valamennyi művészéhez képest legmagasabb ajánlatát, valamint a magas díjazással járó kitüntető címet és természetesen áll a művésznő által indított, újabb 5000000 Ft-ot követelő per elé. Az Operaház ezzel lezártnak tekinti az ügyet" - írták.

Mint ahogy az Index is megírta, Tokody a meztelen futballhuligánhoz való hasonlítgatás miatt személyiségi jogi pert indított Ókovács ellen.