Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Magyar színházi szemle külföldieknek

2013.02.21. 14:14
A Színházi Kritikusok Céhe, mint szakmai civil szervezet, először rendez nemzetközi színházi mustrát, melyre a világ 30 országából 120 szakembert várnak.

A rendezvényen a legjobb budapesti színházi műhelyek mutatkoznak be, 8 nap alatt 20 előadással. A március elején megrendezésre kerülő Hungarian Showcase 2013 az első olyan nemzetközi színházi szemle Budapesten, mely a legjelentősebb kőszínházak és független színházak bemutatását tűzte ki célul.

Összesen 20 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, angol felirattal vagy tolmácsolással. Bemutatkozik a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Örkény Színház. A függetleneket a Pintér Béla és Társulata, Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, a HOPPart és más társulatok darabjai képviselik. Showcase PLUS néven szakmai találkozókat, tematikus beszélgetéseket is szerveznek.

"Hogy mennyire hiánypótló ez a rendezvény, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Showcase-re bejelentkezett külföldiek meglepően magas száma. Ez a magyar színház sikere" – nyilatkozta Tompa Andrea, válogató. Az eseményen 30 ország 120 résztvevője képviselteti magát. Amerikából 22 vendég érkezik, a szemlére fesztiváligazgatók, kurátorok, kulturális újságírók, kritikusok regisztráltak.

A Showcase Budapest Főváros Önkormányzata, az amerikai partner és kulturális intézetek támogatásával, valamint civil önkéntes munkával valósul meg.