Puskás özvegyét is felháborította az MSZP

2013.03.04. 09:56 Módosítva: 2013.03.04. 13:40
A Terrorelhárítási Központtól (TEK) sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP. Puskás Ferencné, a világhírű magyar labdarúgó özvegye is tiltakozik a kampányfilm ellen.

Puskás Ferencné azt írta: tiltakozik Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen, és egyúttal azt kérte, aki teheti, ítélje el, és közösítse ki azokat, akik ilyen gátlástalan politikai eszközökkel élnek.

Megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP kampányfilmjében férje nevét és arcképét is felhasználták „mindenfajta hivatalos felhatalmazás, s egyáltalán, erkölcsi alap nélkül”. Kitért arra, hogy a propagandaanyagot „azok politikai örökösei” készíttették, akik miatt férje „huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra”.

A 2006-ban elhunyt labdarúgó özvegye hangsúlyozta, hogy Puskás Ferenc igyekezett magát a lehető legtávolabb tartani a napi politikától. Puskás Ferencné ezért kötelességének érzi „tiltakozni minden hasonló kísérlet ellen, különösen az MSZP mostani váratlan és felháborító akciója ellen”.

Közben a Terrorelhárítási Központ (TEK) is jelezte: a párt tőlük sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához. Mint írták, hogy „az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak”.

Török nem érti az RTL reakcióját

Az MSZP szóvivője szerint szabályszerűen jártak el, amikor a párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében felhasználták az RTL Klub híradójának részleteit.

Török Zsolt ezt annak kapcsán közölte hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában, hogy az RTL Klub szerzői jogsértés miatt tiltakozott az MSZP-nél, mert a párt a vasárnap bemutatott kampányfilmjéhez engedély nélkül használta fel a televízió híradójának felvételeit.

Az MSZP szóvivője azt mondta: álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok melyik televíziótól származnak.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vasárnap mutatta be azt a húszperces kisfilmet, ami a szocialista párt kampányának része, és amely az MSZP véleményét tükrözi az ország állapotáról és az Orbán-kormány hároméves tevékenységéről.

„Az RTL Klub sem korábban, sem a jövőben nem ad segítséget, és biztosít alapanyagot vágott, vagy nyers formában politikai pártok kampányfilmjeinek elkészítéséhez” – írta a csatorna közleményben, egyben azt kérve az MSZP-től, az RTL Híradóból származó részleteket ne használja a jövőben, és a videomegosztó portálokon közzétett összes filmet a szerzői jogi szabályok szerint módosítsa.