Több pénz jár a Kossuth- és a Széchenyi-díjjal

2013.03.05. 10:22
Az előző évi országos nettó átlagkereset ötszöröse helyett a hatszorosa jár majd a Kossuth- vagy Széchenyi-díjjal kitüntetetteknek. A többi művészeti díjjal járó pénz is emelkedik.

A képviselők elfogadták azt a fideszes javaslatot, amelynek alapján a bérből és fizetésből élők előző évi országos nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa jár a díjazottaknak ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel. A KSH adatai szerint a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 144 ezer forintra emelkedtek 2012-ben. A változtatás hatására mai értéken számolva bruttó 10 millió forint fölé emelkedik a jutalom - hangzott el az előterjesztés hétfői vitájában. A kormány és a Fidesz mellett az MSZP is támogatta az emelést.

Mivel a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, és a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak összegét a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj összegéhez kötve állapították meg, a művészeti díjak mértéke is emelkedik. A javaslatot L. Simon László kulturális bizottsági elnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyújtotta be.