2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Beismerte a Bolsoj művészeti igazgatója elleni támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa

2013.03.06. 09:22 Módosítva: 2013.03.06. 09:51
Beismerte a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko.

A moszkvai rendőrség sajtószolgálata arról tájékoztatta szerdán az Interfax orosz hírügynökséget, hogy beismerő vallomást tett a különös bűnügynek mind a három, kedden őrizetbe vett gyanúsítottja. A felbujtó szólótáncoson kívül a támadás végrehajtója, a büntetett előéletű Jurij Zaruckij és a merénylőt a támadás helyszínére szállító Andrej Pilatov sofőr is. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség honlapján a gyanúsítottak fényképét is közzétették.

A művészvilágban hatalmas felháborodást kiváltó bűnügy gyanúsítottjaira úgy találtak rá, hogy a nyomozók minden egyes mobiltelefon-hívást ellenőriztek, amelyet a támadás napján a balettigazgató lakása környékén kezdeményeztek. Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én késő este kénsavval fröcskölték le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint az egyebek közt a Rettegett Iván szerepéből ismert Pavel Dmitricsenko barátnője - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A Nagyszínházban kamerán kívül elmondták a hírtévének, hogy a szólótáncos igen heves vérmérsékletű.

Szergej Filin Moszkvában, majd később Németországban számtalan szemműtéten és arcplasztikai kezelésen esett át. A balettigazgatót jelenleg egy németországi klinikán kezelik. Az orvosok szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.