Egyre több Lenin-szobrot ér támadás Ukrajnában

2013.03.06. 09:56
Éjjel-nappal rendőr vigyázza hamarosan a dél-ukrajnai Szevasztopol városában álló Lenin-szobrot - közölte a városi állami adminisztráció vezetője.

Volodimir Jacuba ígértet tett a városi tanács kommunista párti képviselőjének, hogy rendőrposztot hoznak létre a város "fő emlékműve" előtt. Hangsúlyozta, nem engedi meg, hogy városában meggyalázzák Lenin szobrát. "Ez nem egyszerűen egy szobor, hanem történelmi emlékmű, amelyhez fogható egész Ukrajnában nincs" - méltatta a köztéren álló alkotást a városvezető.

Ukrajnában az elmúlt hetekben a Nagy Októberi Szocialista Forradalom vezérének több köztéri szobrát érte támadás az ország keleti részében. Néhány nappal ezelőtt a Donyeck megyei Jenakijeve városában vörös és fehér festékkel kenték össze a központban álló 14 méteres Lenin-szobrot. A múlt hónapban Poltava megye egyik falujában fejezték le Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja köztéri szobrát, két héttel előtte pedig a szomszédos Szumi megye Ohtirka településén rombolták le derékig a bolsevik forradalom vezetőjének emlékművét a nacionalista Szabadság párt aktivistái, élükön Ihor Mirosnyicsenko parlamenti képviselővel. Mindkét ügyben eljárást indítottak a hatóságok garázdaság bűntettében.

Eközben viszont Szumi polgármestere - a tanács támogatásával - úgy döntött, hogy a városban álló két Lenin-szobortól saját maga szabadítja meg települését, vagyis elbontatja azokat.  • Tippek
  • Árfolyam