2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália 2
Csehország 1

Ötvenezer rubelért öntötte le savval a Bolsoj igazgatóját

2013.03.07. 09:13
A felbujtó ötvenezer rubelt (körülbelül 350 ezer forintot) fizetett a Szergej Filin, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója elleni támadásért.

Pavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosát, Jurij Zaruckijt, a feltételezett elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a helyszínre szállította, kedden állította elő a rendőrség a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója elleni támadás gyanújával. A férfiak szerda reggelre beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, de állítása szerint nem ilyen mértékben akart bosszút állni Filinen.

Sajtóhírek szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától. A Lifenews orosz hírportál értesülése szerint a szólótáncos azt vallotta, hogy csak rá akart ijeszteni a balettigazgatóra. Úgy képzelte, hogy elég lesz, ha megverik Filint.

A moszkvai Taganszkij kerületi bíróság csütörtökön dönt arról, hogy elrendeli-e a nagy felháborodást keltő januári merénylet gyanúsítottjainak letartóztatását.

Időközben Szergej Filin felesége nyilatkozott a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak és azt mondta, hogy férje szerint több embernek van köze az ellene elkövetett merénylethez, mint ahányat őrizetbe vettek. Remélik, hogy a rendőrség a támadás mögött álló valamennyi szereplő kilétét felfedi - nyilatkozta Marija Prorvics.

A gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A Nagyszínház pedig közölte, hogy Pavel Dmitricsenko már nem táncolhat jövő szombaton a Csipkerózsika című balettben.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került. A balettigazgató jelenleg Németországban rehabilitációs kezelésen vesz részt. Orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.