Bob Dylan akadémikus lett

2013.03.13. 14:12
Az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia kedden választotta tiszteletbeli tagjává. Rockzenész még soha nem részesült ilyen elismerésben.

"Ha Angliában élne, biztosan Sir Bob Dylan lenne" - hasonlította rangban a brit lovaggá ütéshez az elismerést az amerikai AP hírügynökség. Virginia Dajani, az évszázados múltú akadémia igazgatója megjegyezte, a beválasztásról döntő rendes tagok nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy Dylan dalszövegeiért vagy zenéjéért érdemelte ki a tiszteletbeli tagságot.

A több mint 500 dalt szerző, 71 éves Dylant hivatalosan májusban egy New York-i ünnepségen nyilvánítják az elit kulturális intézet tiszteletbeli tagjává. A gitáros dalnok többek közt Christo, Allen Ginsberg, Ezra Pound, Kurt Vonnegut, Duke Ellington, Roy Lichtenstein, Philip Roth társaságába kerül.

Az akadémia ugyancsak tiszteletbeli tagjává választott kedden több külföldi művészt: Rafael Moneo spanyol építészt, Damon Galgut dél-afrikai írót és Luc Tuymans belga festőt. Az Egyesült Államokból Ward Just író, Richard Tuttle és Terry Winters képzőművészek nyertek felvételt. A 250 rendes taggal rendelkező Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémiába való bekerülés az egyik legjelentősebb kulturális elismerés az Egyesült Államokban.