Balog Zoltán visszakéri Szaniszló díját

2013.03.19. 22:16 Módosítva: 2013.03.19. 22:17

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter közleményben kérte arra Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a Táncsics-díját. „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében" – írta.

Közleményében azt írja, hogy a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján Táncsics-díjat adományozott Szaniszlónak. Azt írta, hogy Szaniszló külpolitikai újságíróként végzett munkáját akarta elismerni, és csak a döntése után értesült azokról a kijelentésekről, amikkel nem tud azonosulni.

Előző csütörtökön Balog még azt mondta, hogy sajnálja Szaniszló kitüntetését, de a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását.

A HetiVálasz.hu hétfőn azt írta, hogy Balog Zoltán annak ellenére tüntette ki Táncsics-díjjal az összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferencet, hogy a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes által vezetett szakmai bizottság nem támogatta a műsorvezető díjazását. A cikk szerint a Táncsics Mihály-díjra javaslatot tevő bizottság „félreérthetetlenül jelezte az emberi erőforrások miniszterének, hogy nem támogatja az Echo TV műsorvezetőjének díjazását".

Szaniszló Ferencnek  2008 óta megy a Világ-panoráma című külpolitikai műsora, egy 2009-es adásban arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a zsidók áttelepítésre, ha Izraelben elfogy a kőolaj, de „hol van még hely, ahol szeretnék őket?" – tette fel a kérdést. 2011 márciusában ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát, tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, és NATO-gépekkel bombázták a tározót.

A kitüntetés számos kisebbségi jogvédőt felháborított, sok újságíró bejelentette, hogy visszaadja Táncsics-díját. Szaniszló Táncsics-díjának visszavonását kérte Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövet, és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is.