Szaniszló kitüntetése a BBC-t is foglalkoztatja

2013.03.19. 11:12
A brit közszolgálati média is beszámolt Szaniszló Ferenc Táncsics-díjáról. A BBC weboldalán megjelent cikk bevezetőjében Szaniszlót "antiszemita és rasszista kijelentései miatt sokat támadott tévés újságírónak" titulálják.

A cikkben megemlítik, hogy többek között Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete is rosszallását fejezte ki a díjazott személye miatt. "Nem a megfelelő díjat adták, nem a megfelelő személynek. Miközben a két ország az antiszemitizmus elleni harcban közösen vesz részt, egy ilyen kitüntetés nagyon rossz üzenetet közvetíthet a világnak."

A britek arról is beszámolnak, hogy a kitüntetés korábbi díjazottjai sorban adják vissza az elismerést, ezzel tiltakozva Szaniszló személye ellen. Nemcsak a tévés miatt áll a bál, olvasható a cikkben, hanem két további kitüntetett, Bakay Kornél archeológus és Petrás János rockzenész miatt is, akik antiszemita kijelentéseik és szélsőjobboldali nézeteik miatt méltatlanok egy ilyen magas rangú állami kitüntetésre.

A BBC a Heti Válasz egy cikkére hivatkozva megjegyzi, hogy a kitüntetést az egyébként főleg jobboldali tagokból álló bizottság sem javasolta Szaniszlónak, de ez Emberi Erőforrások Minisztériumában valaki felülbírálhatta őket.

A cikkben szó esik Balog Zoltán miniszter kínos magyarázkodásáról is, aki azzal védekezett, hogy nem tudta leellenőrizni minden kitüntetésre felterjesztett személy hátterét. A BBC kitér arra is, hogy a Fidesz-kormány többször került kellemetlen helyzetbe rasszista vagy antiszemita kijelentések miatt, amiket a párthoz közel álló személyek, például Bayer Zsolt tettek a múltban.  • Tippek
  • Bankszámla