Kétmilliárdos támogatást kap a komolyzene

2013.03.29. 15:30 Módosítva: 2013.03.29. 15:51
A kormány 1 milliárd 950 millió forint többlettámogatást ad nemzeti és kiemelt zenekaroknak, énekkaroknak és a Művészetek Palotájának. Tavaly is ezt történt, a zenekarok költségvetési támogatása pedig nem lett több azóta.

"Hoztunk egy kis pénzt" ezzel a szöveggel jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Budapesti Vonósok Kamarazenekar próbáján, hogy a kormány 1 milliárd 950 millió forint többlettámogatást ad bizonyos nemzeti és kiemelt zenekaroknak, énekkaroknak. Kap a támogatásból a Művészetek Palotája és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és Énekkar Nonprofit Kft. is. A pénz egyharmadát májusban, a többit az év második felében kapják meg.

A legtöbb pénzt, egyenként 500 millió forintot a Nemzeti Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar kapja. A Művészetek Palotája 200 millió forint, az MR Szimfonikus Zenekar és Énekkar Nonprofit Kft. 100 millió forint támogatást kap. A Kodály Filharmónia – Kodály Filharmonikusok (Debrecen), a Győri Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Pannon Filharmonikus Zenekar, a Savaria Szimfonikus Zenekar valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar 55 millió forintot, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. 40 millió forintot, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft. és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 30 millió forint, a Concerto Budapest Zenekar, a Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány – Orfeo Zenekar és a BM Duna Palota Nonprofit Kft.- Duna Szimfonikusok 20 millió forintot, a Kodály Filharmonikusok – Kodály Kórus (Debrecen), a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Alapítvány 15 millió forintot, az Óbudai Danubia Zenekar Nonprofit Kft. és a Mendelssohn Kamarazenekar Egyesület 10 millió forintot, a Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány – Purcell Kórus, a Szent Efrém Férfikar Alapítvány és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 5 millió forintot kap.

Balog szerint Magyarország zenei nagyhatalom volt és hogy ez a jövőben is így legyen, az a kormány egyik stratégiai célja. Ezért döntöttek úgy, hogy ahogy tavaly, úgy idén is támogatják a komolyzenét a rendkívüli keretből. A költségvetésben egyébként nem emelkedett a terület támogatása.Tavaly 1,3 milliárd többlettámogatást forintot osztottak szét a zenekarok között. Akkor több bírálat is érte a pénzosztást, részben amiatt, mert a vidéki zenekarok és kórusok nem kaptak plusz támogatást, részben pedig, mert elmaradt a szakmai egyeztetés a pénz szétosztása előtt.  A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége szerint a döntés diszkriminatív módon figyelmen kívül hagyott számos ugyancsak nehéz, illetve bizonytalan helyzetben lévő együttest, köztük az ország kulturális élete szempontjából nélkülözhetetlen feladatokat ellátó vidéki zenekarokat, a Rádiózenekart, továbbá aránytalan és megszégyenítő különbségeket teremtett az egyes fővárosi, illetve a budapesti és a vidéki zenekarok között. A miniszer szerint idén orvosolták a hibákat, mert a vidéki zenekarok is kapnak pénzt és egyeztetés is volt a Zeneművészeti Bizottsággal.

Az előadó-művészeti törvény tavalyi módosítása során a zenekarokat a korábbi első és második kategória helyett nemzeti, kiemelt és pályázati kategóriákba sorolták, hogy ez alapján kapják meg az állami támogatást. Hammerstein Judit helyettes-államtitkár szerint ez jó döntés volt, de a kiteljesedéséhez hiányzott a forrás. "Bármennyire szerettük volna kénytelenek voltunk megállapítani, hogy a költségvetési források nem növekedtek. Ezt próbáljuk kompenzálni" - mondta. Hozzátette, hogy az új minősítési rendszer bevezetése után nagyobb lett a támogatandó kör. Van néhány olyan zenekar, amelyek hiába kaptak azonban  nemzeti minősítést, mégis csökkent a költségvetési támogatásuk. Ez a helyzet szerinte fenntarthatatlan.

Botvay Károly, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar művészeti vezetője elmondta, hogy a válság erősen megnehezítette a zenekarok helyzetét. "Korábban a külföldi impresszáriók mindent fizettek. Ma meg úgy ülnek le velünk tárgyalni, hogy megkérdezik, hogy a repülőjegy és a szálloda ugye megvan? Így aztán egyre inkább a hazai koncertekre kell koncentrálnunk" - magyarázta. Ez a kamarazenekar egyébként 15 millió forintot kapott.