Piroska
3 °C
4 °C

Koncert közben esett össze a karmester

2013.04.01. 09:49 Módosítva: 2013-04-01 14:54:00
Rosszul lett és vezénylés közben összeesett húsvétvasárnapi koncertjén Franz Welser-Möst, a Bécsi Állami Opera főzeneigazgatója - jelentette az ORF osztrák televízió. Később kiderült, hogy a lumbágója miatti kezelés okozta a rosszullétet, éjszaka már elhagyhatta a kórházat.

A világhírű operaház igazgatója, Dominique Meyer szerint a nagy tekintélyű karnagynak összeomlott a keringési rendszere. A második felvonástól James Pearson vezényelte Richard Wagner Parsifal című operájának előadását.

Az operaház hétfői közleménye szerint lumbágó okozta a Cleveland Orchestra vezető karnagyaként is tevékenykedő Welser-Möst rosszullétét az első felvonás végén. A szünetben alkalmazott intenzív kezelés nyomán annyira leesett a vérnyomása, hogy kórházi kezelésre szorult. A kórházat még az éjszaka folyamán elhagyhatta, de azóta fizioterápiás kezelésben részesül.

A linzi születésű, 52 éves karmester az elmúlt öt napban négy előadást vezényelt. A Parsifal tiszta játékideje hozzávetőleg négy és fél óra. Welser-Möstnek kedden Alban Berg osztrák zeneszerző Wozzeck című darabját kellene dirigálnia, de már biztos, hogy más ugrik be helyette. Az még bizonytalan, hogy ki vezényel csütörtökön, amikor újból a Parsifalt adják elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!