Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koncert közben esett össze a karmester

2013.04.01. 09:49 Módosítva: 2013-04-01 14:54:00
Rosszul lett és vezénylés közben összeesett húsvétvasárnapi koncertjén Franz Welser-Möst, a Bécsi Állami Opera főzeneigazgatója - jelentette az ORF osztrák televízió. Később kiderült, hogy a lumbágója miatti kezelés okozta a rosszullétet, éjszaka már elhagyhatta a kórházat.

A világhírű operaház igazgatója, Dominique Meyer szerint a nagy tekintélyű karnagynak összeomlott a keringési rendszere. A második felvonástól James Pearson vezényelte Richard Wagner Parsifal című operájának előadását.

Az operaház hétfői közleménye szerint lumbágó okozta a Cleveland Orchestra vezető karnagyaként is tevékenykedő Welser-Möst rosszullétét az első felvonás végén. A szünetben alkalmazott intenzív kezelés nyomán annyira leesett a vérnyomása, hogy kórházi kezelésre szorult. A kórházat még az éjszaka folyamán elhagyhatta, de azóta fizioterápiás kezelésben részesül.

A linzi születésű, 52 éves karmester az elmúlt öt napban négy előadást vezényelt. A Parsifal tiszta játékideje hozzávetőleg négy és fél óra. Welser-Möstnek kedden Alban Berg osztrák zeneszerző Wozzeck című darabját kellene dirigálnia, de már biztos, hogy más ugrik be helyette. Az még bizonytalan, hogy ki vezényel csütörtökön, amikor újból a Parsifalt adják elő.