Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konrád Györgyöt méltatták német lapok

2013.04.02. 14:27
Konrád György munkásságát méltatta a Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista, szociológus 80. születésnapja alkalmából kedden több német újság.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban Joseph Croitoru a Konrád György - Az önkényuralom ellen című írásában felidézte: Az értelmiség útja az osztályhatalomig című, Szelényi Ivánnal közösen - és a legnagyobb titokban - írt Konrád-esszé 1978-ban jelent meg Nyugaton, és "bombaként robbant", hiszen a szerzők leszámoltak a kommunista munkásállam mítoszával, és leleplezték a rendszer valódi természetét.

Konrád György a Közép-Európa-gondolat képviselőjeként "jelentősen hozzájárult a szovjet imperializmus ideológiájának diszkreditálásához", és már 1984-ben a vasfüggöny lebontására szólított fel, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni Oroszország stratégiai érdekeit - írta a német konzervatív lap munkatársa. A látogató című, bemutatkozó regényével kapcsolatban a szerző kifejtette: Magyarországon csak cenzúrázott változatban adták ki a kötetet, amelyben Konrád György a propagált kommunista utópia mindennapos jelenségeként mutatta be a gyermekbántalmazást, a nemi erőszakot és a gyilkosságot. A városalapító című regény is csak Nyugat-Németországban jelenhetett meg teljes terjedelemben. Az alkotásban megfogalmazott rendszerkritika miatt azonban a szerzőt végérvényesen az állam ellenségének bélyegezték hazájában - emelte ki a FAZ szerzője.

Konrád György nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Der Tagesspiegel Egy magyar hős címmel közölt írást, amelyben a szerző, Stephen Tree egyebek között kiemelte: a vidéki magyar zsidóságból nagyon keves élték túl a holokausztot. Konrád György és szűkebb családja a túlélők közé tartozik, és az író pályaválasztásában meghatározó szerepe volt annak az intelemnek, hogy azokért is élnie kell, akik meghaltak a holokausztban. A liberális lap szerzője hozzátette: a Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című, 2005-ben megjelent önéletrajzi regényében a szerző számára úgy tűnik, elérte a célját, hiszen ötgyermekes apa, nagyapa és ünnepelt író lett, és valóra vált az álma a magyar demokráciáról.

A Süddeutsche Zeitung A szenvedélyes városi ember címmel közölt cikket, amelyben a szerző, Lothar Müller Konrád György Európa és a nemzetállamok című esszékötetének idén megjelent német kiadását és a Zsidókról című, németül tavaly megjelent Konrád-kötetet mutatta be.