Leszállóágban a skót whisky

2013.04.04. 11:02

Habár James Bond a Skyfallban Macallant kortyol a szokásos Martinije helyett, a film mégsem tudja megállítani a skót whisky hanyatlását. A tavalyi adatok alapján Skócia jóval kevesebb scotch-ot exportál, mint korábban, írja a Guardian.

A legtöbb szigetországi whisky-t importáló Franciaországban például az eladások 25 százalékkal csökkentek az új, 15 százalékos whisky-adó következtében. Az ital negyedik legjelentősebb értékesítési piacán, Spanyolországban, közel 20 százalékos a visszaesés.

A Skóciából kiszállított üvegek száma az 5 százalékos esést követően 1,19 milliárdra csökkent, noha az eladások értéke az 1 százalékos növekedésnek köszönhetően 4,27 milliárd fontra emelkedett, miután az Egyesült Államokban és Ázsiában egyre nagyobb igény támadt a kifinomult ízlésre valló, drágább szeszesitalok iránt.

A témában mérvadó International Wine & Spirit Research Group kutatása szerint a verseny legnagyobb győztese 7,6 százalékos növekedéssel a Johnny Walker lett. A cég legjelentősebb felvevőpiacai Ázsia, Amerika, a Közel-Kelet és Afrika lettek.

Amíg a nyugat-európai országokban a whisky importja csökkent, addig Kelet-Európában növekedett, ami részben annak tényével is magyarázható, hogy a készleteket onnan szállítják tovább Oroszországba, ahol egyre nagyobb a scotch iránti kereslet.

A hazasítatlan malátawhiskyk ára mindeközben összesen 190 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedben.