Tárgyal a minisztérium a tiltakozó írókkal

2013.04.05. 15:27
Négy írószövetség március 26-án írt nyílt levelet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, bírálva a művészeti és az irodalmi díjak odaítélését.

A Magyar Írószövetség képviselőivel folytatott megbeszélés után rövidesen további írószervezetekkel egyeztet Halász János kultúráért felelős államtitkár. A Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága március 26-án intézett nyílt levelet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, bírálva a művészeti és az irodalmi díjak odaítélésének módját.

A négy szakmai tömörülés tiltakozott "a mindenkori miniszter három éve tartó önkényes gyakorlata ellen", aki az "idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát". Közölték, hogy addig nem kívánnak részt venni a jelölési folyamatban, amíg a díj szakmai rehabilitációja nem történik meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában hangsúlyozta: a 2013-as művészeti középdíjak odaítélése során a hatályos jogszabályok és a vonatkozó miniszteri rendelet szerint járt el. Kiemelték, hogy Halász János kultúráért felelős államtitkár a miniszter megbízásának eleget téve áttekinti a jelölési és bírálati rendszert, és javaslatot dolgoz ki a módosítására azért, hogy a szakmai szervezetekkel kialakított konszenzus alapján, széles körben elfogadott döntés szülessen.

Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága pénteken közölte, Halász János megkezdte a "szakmával való párbeszédet": az államtitkár már megbeszélést folytatott a Magyar Írószövetség képviselőivel, majd a közeljövőben a Balog Zoltánnak nyílt levelet megfogalmazó négy írószervezettel is egyeztetni kíván.