Judit
2 °C
7 °C

Tárgyal a minisztérium a tiltakozó írókkal

2013.04.05. 15:27
Négy írószövetség március 26-án írt nyílt levelet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, bírálva a művészeti és az irodalmi díjak odaítélését.

A Magyar Írószövetség képviselőivel folytatott megbeszélés után rövidesen további írószervezetekkel egyeztet Halász János kultúráért felelős államtitkár. A Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága március 26-án intézett nyílt levelet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, bírálva a művészeti és az irodalmi díjak odaítélésének módját.

A négy szakmai tömörülés tiltakozott "a mindenkori miniszter három éve tartó önkényes gyakorlata ellen", aki az "idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát". Közölték, hogy addig nem kívánnak részt venni a jelölési folyamatban, amíg a díj szakmai rehabilitációja nem történik meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában hangsúlyozta: a 2013-as művészeti középdíjak odaítélése során a hatályos jogszabályok és a vonatkozó miniszteri rendelet szerint járt el. Kiemelték, hogy Halász János kultúráért felelős államtitkár a miniszter megbízásának eleget téve áttekinti a jelölési és bírálati rendszert, és javaslatot dolgoz ki a módosítására azért, hogy a szakmai szervezetekkel kialakított konszenzus alapján, széles körben elfogadott döntés szülessen.

Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága pénteken közölte, Halász János megkezdte a "szakmával való párbeszédet": az államtitkár már megbeszélést folytatott a Magyar Írószövetség képviselőivel, majd a közeljövőben a Balog Zoltánnak nyílt levelet megfogalmazó négy írószervezettel is egyeztetni kíván.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?