Gyilkosság gyanúja miatt kihantolják Nerudát

2013.04.08. 08:59
A chilei Kommunista Párt a költő egykori sofőrjére és titkárára, Manuel Arayára hivatkozva azt állítja, hogy a költőt megmérgezték és nem a rákba bele. Ezt akarják most tisztázni.

Ma hatolják ki Chilében Pablo Neruda maradványait, hogy egyértelműen tisztázzák, a Nobel-díjas költő valóban rákban halt meg, vagy Pinochet tábornok utasítására végeztek vele baloldali kötődése miatt.

Neruda halála körülményeinek kivizsgálására a chilei Kommunista Párt vezetője nyújtott be keresetet több mint másfél éve. A párt - amelyhez Neruda erős szálakkal kötődött - a költő egykori sofőrjére és titkárára, Manuel Arayára hivatkozva azt állítja, hogy Nerudát megmérgezték és nem a rákba bele. Nemcsak Neruda titkárának, hanem Mexikó korábbi chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalá szavaira is támaszkodnak. A diplomata - aki találkozott vele egy nappal a halála előtt - fenntartotta, hogy Neruda "nyugodtan tudott beszélgetni", minden gond nélkül sétálgatott kórházi szobájában, miközben arra készült, hogy Mexikóba megy, és ott talál biztonságra.

A költő tizenkét nappal az Allende-kormányt megbuktató katonai államcsíny után halt meg. Ügyét 2011 nyarán vették fel arra a listára, amely az emberi jogok megsértésének az igazságszolgáltatás által máig ki nem vizsgált hétszáz esetét tartalmazza. A Mario Carroza különbíró által vezetett vizsgálat idén február 8-án jutott oda, hogy elrendelték az exhumálást.

A költő harmadik felesége, Matilde Urrutia mellett nyugszik múzeummá alakított háza kertjében Isla Negrában, a chilei fővárostól 120 kilométerre. Matilde Urrutia kizártnak tartotta, hogy férje gyilkosság áldozata lett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport