Salamon
-1 °C
13 °C

Meglett a 11 éve eltűnt Chagall-festmény

2013.04.08. 16:47
Az 1,2 millió euró értékű kép ellopását sokáig nem is vették észre, mert a tolvajok egy másolattal pótolták.

Egy jóhiszemű torinói műgyűjtőnél megtaláltak az olasz csendőrök egy több mint egymillió euró értékűre becsült Chagall-festményt. A képet tizenegy éve lopták el egy, az olaszországi Savona kikötőjében horgonyzó jachtról. A lopással három embert gyanúsítanak: két román állampolgárt, a hajó egykori alkalmazottait, valamint egy bolognai műkereskedőt. A gyanúsítottak közül ketten külföldön vannak.

A két román férfi a hajó felújításán dolgozott, amikor az 2002 februárja és 2003 januárja között a savonai kikötőben horgonyzott. Az Akt virágcsokorral című festményt egy gazdag amerikai 1998-ban kifejezetten azzal a céllal vásárolta New Yorkban, hogy a jachtját díszítse vele. Ellopását sokáig nem is vették észre, mert a tolvajok egy másolattal pótolták. A lopás akkor derült ki, amikor az időközben meghalt tulajdonos fia Olaszországba érkezett, hogy átvegye az örökséget. Felbecsültette a Chagall-alkotást is, és a becsüstől tudta meg, hogy a kép hamisítvány. A tolvajoknak még egy valódi eredetigazolást is sikerült szerezniük a Chagall Alapítványtól a lopott kép eladásához.

Az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya a műkincscsempészettel gyanúsított bolognai műkereskedés elleni nyomozás során bukkant tavaly a képre. A hatóság szerint a vevő, aki még 2003-ban vette meg a festményt, nem tudta, hogy lopott. Az Akt virágcsokorral című kép értékét 1,2 millió euróra becsülik.