Szilvia
5 °C
16 °C

Meglett a 11 éve eltűnt Chagall-festmény

2013.04.08. 16:47
Az 1,2 millió euró értékű kép ellopását sokáig nem is vették észre, mert a tolvajok egy másolattal pótolták.

Egy jóhiszemű torinói műgyűjtőnél megtaláltak az olasz csendőrök egy több mint egymillió euró értékűre becsült Chagall-festményt. A képet tizenegy éve lopták el egy, az olaszországi Savona kikötőjében horgonyzó jachtról. A lopással három embert gyanúsítanak: két román állampolgárt, a hajó egykori alkalmazottait, valamint egy bolognai műkereskedőt. A gyanúsítottak közül ketten külföldön vannak.

A két román férfi a hajó felújításán dolgozott, amikor az 2002 februárja és 2003 januárja között a savonai kikötőben horgonyzott. Az Akt virágcsokorral című festményt egy gazdag amerikai 1998-ban kifejezetten azzal a céllal vásárolta New Yorkban, hogy a jachtját díszítse vele. Ellopását sokáig nem is vették észre, mert a tolvajok egy másolattal pótolták. A lopás akkor derült ki, amikor az időközben meghalt tulajdonos fia Olaszországba érkezett, hogy átvegye az örökséget. Felbecsültette a Chagall-alkotást is, és a becsüstől tudta meg, hogy a kép hamisítvány. A tolvajoknak még egy valódi eredetigazolást is sikerült szerezniük a Chagall Alapítványtól a lopott kép eladásához.

Az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya a műkincscsempészettel gyanúsított bolognai műkereskedés elleni nyomozás során bukkant tavaly a képre. A hatóság szerint a vevő, aki még 2003-ban vette meg a festményt, nem tudta, hogy lopott. Az Akt virágcsokorral című kép értékét 1,2 millió euróra becsülik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?