Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Így dőlt le tíz éve Szaddám vasszobra

2013.04.09. 12:43

A New Yorker magazin iraki tudósítójának visszaemlékezéseiből ismerhette meg a világ néhány éve, hogyan dőlt le Szaddám Husszein vasszobra az újságírók kedvéért 2003. április 9-én, alig három héttel az iraki invázió megkezdése után. Az esemény akkor Bagdad elfoglalását szimbolizálta, pedig a szobortól néhány utcára még heves tűzharcok folytak, az iraki háború pedig ezután még évekig húzódott.

Peter Mass tudósítóként dolgozott Irakban a háború kezdetétől. Ő is ott volt, amikor a 2003-as hiradók képei szerint iraki tömegek ledöntötték a szobrot Bagdad egyik főterén. A történelmi pillanatot élőben közvetítette minden nagyobb nemzetközi tv-csatorna, jelentőségét pedig a berlini fal lebontásához hasonlították. Másnap a címlapokon köszöntek vissza a zuhanó szoborról készült képek, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter pedig egyenesen az amerikai csapatok végső győzelmét látta benne – harminc nappal az iraki invázió kezdete után.

A meggyőző képsorok hitelességét senki nem kérdőjelezte meg, évekkel később azonban több kritikus is elővette a 2003-as felvételeket, amikből kiderült, hogy a valóságban a szobordöntés minden mozzanatát előre megszervezték.

Peter Mass így emlékszik vissza az áprilisi napra: „Hé, itt egy szobor, miért nem döntjük ki?” – kérdezte az egyik katona a téren. A szobor és a körülötte lévő tér egy tenyérnyi zöld sziget volt Bagdadban (zöld zónának hívták a felszabadított területeket a városban), a helyszín jelentőségét csak a mellette található hotel szolgáltatta, ahol a külföldi tudósítókat szállásolták el.

Az érintett területet akkorra valóban elhagyták a felkelők, viszont a tértől alig néhány utcányira nyugatra még heves tűzharcok dúltak azon a reggelen is, mikor a legyőzött diktátor vasszobrát elkezdték kidönteni a hirtelen ötlet nyomán odaszervezett civilek.

Az eseménynek hamar híre ment a közeli sajtóhotelben, így a tér rögtön megtelt tudósítókkal. A környéken várakozó katonákat a helyi vezetés ezután utasította, hogy mielőtt elindulnak a frontvonalra, a katonai jármű darujával segítsenek be az akcióba, mert az irakiak nem boldogulnak a szoborral.

Egy 2003-as felvételen az is jól látszik, hogy sokkal több külföldi riporter van az első sorokban, mint iraki civil. A közvetítésekben nem mutattak sem nagytotált, sem közelképeket, amikből kiderült volna, hogy Szaddám szobrának ledöntése egy megrendezett sajtóesemény volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?