Elajándékozta egymilliárd dollárt érő gyűjteményét Estée Lauder fia

2013.04.10. 11:19
A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak adományozza több mint egymilliárd dollárt érő híres kubista műgyűjteményét Leonard Lauder amerikai milliárdos és filantróp.

A múzeumot "átalakító" adományozás hírét a kedvezményezett intézmény jelentette be kedden, hozzátéve, hogy a Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris és Fernand Léger 78 remekművéből álló kollekciót 2014 őszétől mutatják be a nagyközönségnek.

A Metropolitan közleménye szerint a birtokába kerülő kollekció "a kubizmus remekműveinek és emblematikus alkotásainak számszerűleg páratlan gyűjteménye". A 80 éves üzletember és híres műgyűjtő az elmúlt 37 év alatt vásárolta össze a Picasso 33, Braque 17, Gris és Léger 14-14 alkotásából álló gyűjteményt. A művek többsége 1909 és 1914 között, a kubizmus leginnovatívabb korszakában keletkezett.

A múzeum közleménye szerint az adomány fájdalmas hiányt pótol az 5000 év művészetét "egyedülálló módon" felvonultató gyűjteményben, és általa az évente már így is hatmillió látogatót vonzó Metropolitan a világ más nagy kiállítóhelyeivel versenyezhet a modern művészetek, ezen belül a kubizmus bemutatása terén.

A 80 éves Leonard Lauder az Estée Lauder Inc. szépségápolási világbirodalmat megalapító Joseph és Estée Lauder fia. Fivérével, Ronald Lauderrel együtt az egyik legjelentősebb műgyűjtő és mecénás New Yorkban, több száz alkotást adományozott például az Amerikai Művészet Whitney Múzeumának is.

A Forbes amerikai üzleti magazin adatai szerint az 1,1 milliárd dollár értékűre becsült kubista gyűjtemény 13,5 százalékát teszi ki Leonard Lauder 8,1 milliárd dollárra becsült magánvagyonának. "Mostani adományával Lauder bekerül minden idők legbőkezűbb filantrópjainak panteonjába" - kommentálta a Forbes. Leonard Lauder a 24. a világon, aki még életében egymilliárd dollárt meghaladó adományt tett.

Lauder azt mondta, hogy a műgyűjtemény átadásával "a New Yorkban élő és dolgozó, és a szerte a világból a kulturális intézményeinket felkereső látogatóknak kívánt adományt tenni." Választása azért esett a Metropolitanre, mert úgy gondolta, hogy a kubizmust és az azt követő művészeti irányzatokat "a földkerekség egyik legnagyobb enciklopédikus múzeumában lehessen látni és tanulmányozni".

A múzeum keddi közleménye szerint a Metropolitanben létrehoznak egy új, a modern művészeteknek szentelt kutatóközpontot is 22 millió dollárból, Lauder egy másik adományából.