Művészeti pályázatokat írt ki az MMA

2013.04.12. 13:06
Összesen 160 millió forint keretösszeggel hirdette meg idei művészeti pályázatait pénteken a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Művészeti könyv- és folyóirat-kiadások támogatására az MMA a tavalyi 45 millió után idén 50 millió, művészeti programok (pályázati alapok) támogatására a 2012-es kiírással megegyező, 110 millió forintos kerettel hirdet meg pályázatot - jelentette be Kucsera Tamás Gergely, az akadémia főtitkára.

A www.mma.hu honlapon péntektől elérhető kiírás szerint a támogatások összege minimum 250 ezer, maximum 6 millió forint lehet. Pályázhatnak magyarországi és határon túli magyar alapítványok, civil szervezetek, egyéb jogi személyek és természetes személyek, azaz alkotók is. A benyújtási határidő május 13., eredményhirdetés a nyár közepére várható.

A 2012-es kiírás könyv- és folyóirat-támogatás kategóriájában 41 sikeres pályázat érkezett be, a támogatási átlagösszeg pedig 1 millió forint fölött volt. A 80 támogatott művészeti program átlagosan csaknem 1,4 millió forinthoz juthatott.

Az idei, nagyobb kerettel meghirdetett pályázat tulajdonképpen összművészeti kategóriának tekinthető: a zene, a színház, a tánc, a képzőművészet, az irodalom, a fesztiválok, az ipar- és népművészet területéről egyaránt várják a jelentkezéseket. Az MMA országos művészeti szervezetek, programok, kutatások egyedi támogatására tavaly 133 millió forintot fordított, erre a célra az akadémia idén valamivel nagyobb összeget szán.