Erzsébet
1 °C
4 °C

Máris egymilliárd dolláros bevételnél jár a Fox

2013.04.15. 11:10
Szárnyalt a Twentieth Century Fox az év első negyedében, így hatalmas pénzeket szerzett a mozis világpiacon. Az amerikai jegypénztárak bevételei alapján viszont a Universal Pictures a honi piacvezető, noha évről évre fokozatos visszaesés tapasztalható. Közben a független stúdiók számára is felcsillant a reményt.

Versenytársait megelőzve, 2013-ban elsőként érte el az egymilliárd dolláros bevételi határt a Twentieth Century Fox International. Az Egyesült Államok területén kívüli értékesítési piacokon a Fox jegypénztári eladásai – az előrejelzéseknek megfelelően – pénteken érték el az álomhatárt. A gyors bravúr egyrészt az egyes országok egyre virágzó anyanyelvű filmpiacának köszönhető, másrészt az olyan kasszasikereknek, mint például a Pi élete és a Die Hard-sorozat legújabb darabja, a Drágább, mint az életed.

Huszadik századi sikerek az Államokon kívül

A Fox az első stúdió, amelyik az utóbbi öt évben négyszer érte el a tízszámjegyű összeget, de az elmúlt évtizedre visszatekintve is hasonlóan jó mutatói vannak.

Az idei év a második leggyorsabb pénzszivattyú év a Fox történetében,eddig csak egyszer tudott ennél hamarabb eljutni az egymilliárd dolláros nemzetközi bevételhatárig. Az első 2010 volt, amikor az Avatar teljesített nemcsak hogy remekül, hanem igen jól jövedelmezően is. 2013-ban eddig Pi élete számít a ske elsőszámú kovácsának. Ang Lee spirituális látványmozija 260 millió dollár hasznot hozott, majd ez az összeg mostanáig 485 millióig emelkedett a világpiacon. Eközben a Die Hard ötödik része 235 millió dollárnyi bevételt eredményezett a nemzetközi mozipiacon, míg a sorban azt követő animációs családi vígjáték, a Croodék 225 milliót, a Lincoln című történelmi film pedig 110 milliót.

A Fox által forgalmazott nem-amerikai művek, vagyis a stúdió kisebb piacokra szánt, helyi érdekeltségű filmjei mostanáig 110 millió dollárt hoztak szerte a világon.

Az amerikai mozik mutatói

Noha a bevételek szempontjából évről évre visszaesés tapasztalható, a jelentősebb filmvállalatok versenyében még mindig a Universal Pictures emelkedik ki az amerikai piacon, ahol a Twentieth Century Fox csak az ötödik tudott lenni. Az év első negyedét 306,5 millió dolláros bevétellel zárta Universal csak az amerikai piacon, ami mindenekelőtt az olyan dobásaiknak volt köszönhető, mint a Személyiségtolvaj hollywoodi komédiája, a Victor Hugo sztoriját felelevenítő A nyomorultak és a Mama című spanyol-kanadai horror. Ez az eredmény – a Foxéhoz hasonlóan – piacvezetővé tette a vállalatot.

A Universalt meglepőmód Harvey és Bob Weinstein közös vállalkozása, a The Weinstein Company követi 282,4 millió dollárral, ami igen ritka bravúr egy független filmvállalat számára.  A nem várt sikert elsősorban a legújabb Tarantino-bravúr, a Django elszabadul, valamint a Napos oldal egyszerre vicces és szívfájdító romantikus komédiája eredményezte.

Az amerikai jegypénztárak piacán a Disney a harmadik helyen végzett 273,7 millió dollárral, ami javarészt az Óz, a hatalmasnak köszönhető. A dobogós helyezések után a Warner (262,4 millió dollár), a 20th Century Fox (256,9 millió dollár), a Lionsgate (202,6 millió dollár), a Paramount (174,3 millió dollár), a Sony (152 millió dollár), a Relativity (103,6 millió dollár) és a FilmDistrict (85 millió dollár) sorakoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?