Indul a nagy műtárgy visszaszolgáltatás

2013.04.16. 14:04
Soron kívüli leltárt kell készíteniük a múzeumoknak azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg, és nem azzal, hogy kobozza el őket.

Jegyzéket készít a Miniszterelnökség a magyar múzeumokban vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakról, hogy azokat visszaszolgáltassa a jogos tulajdonosoknak - jelentette be Lázár János Keszthelyen, amikor a Sigray-család örököseinek átadott 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: a kormányfő döntése alapján május 1-jei hatállyal a Miniszterelnökségen belül létrejön a letétbe helyezett kulturális javak titkársága, amelynek a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat kell felülvizsgálnia.

A kultúráért felelős miniszter a nagy nemzeti intézményeket - így a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot - arra szólítja fel: készítsenek soron kívüli leltárt azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg, és nem azzal, hogy kobozza el azokat. A jegyzéket, amelyen a műtárgyak beazonosíthatók lesznek, a következő egy évben a titkárság elektronikus formában nyilvánossága hozza, hozzáférhetővé teszi az egész világon, és lehetőséget ad arra, hogy az örökösök visszaigényeljék a műkincseket a magyar államtól.

Lázár szerint ez ambiciózus terv, mert "a múzeumok zsúfolásig tele vannak olyan tárgyakkal, amelyek nem képezik a magyar állam tulajdonát", tisztázatlan körülmények között vagy a magyar állam rossz szándékával kerültek a kezelésükbe. Hozzátette: tudják, hogy a muzeológusokat megosztja ez a kérdés, de Keszthellyel példát is szeretnének mutatni a megoldásra.

Bocsánatkéréssel tartoznak

A Festetics-kastélyban 1,8 milliárdos kerettel indult turisztikai fejlesztés, és várhatóan Keszthelyen folytatódik az állami kastélyfelújítási program, amelynek eredményeként a fertődi kastély már megújult. Szeretnék, ha ezekbe az épületekbe már csak tisztázott helyzetű műkincsek kerülnének, ezért első lépésként az Iparművészeti Múzeumból visszakerülnének Keszthelyre a Festeticsek tárgyai. A Helikon Kastélymúzeumban a Sigray-örökösök és ügyvédjük jelenlétében Lázár arról is beszélt, hogy a magyar államnak és a magyar kormány képviselőjének kötelessége a bocsánatkérés, "tekintettel arra, hogy az elmúlt 22 évben vitathatatlan jogi sorsú műtárgyak visszaszolgáltatását illetően Sigray Antal örököseit méltánytalan és komoly hátrányos megkülönböztetés érte a magyar kormányok, illetve a magyar állam részéről".

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a második világháborúban "súlyos bűnt követett el" saját állampolgáraival szemben, mert különösképpen 1944. március 19-ét követően nem volt képes megvédeni őket és az általuk rábízott javakat. Lázár János úgy fogalmazott: "bocsánatkéréssel tartozunk azon magánszemélyek, családok felé, akik abban a reményben bízták javaikat a magyar államra, hogy ezeket az állam megőrzi". Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy 2002 óta tud a Sigray-örökösök régóta húzódó problémáiról és február 28-án, első államtitkári munkanapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával döntöttek a megoldásról.

Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy több mint egy évtizede húzódott a Sigray-hagyaték visszaszolgáltatása ügyében zajló folyamat. Most ebben az ügyben 86 műtárgyról mondták ki, hogy "nem tartoznak jogszerűen a magyar állam tulajdonába". Sigray Antal letétbe helyezett műkincseinek darabjai hat magyar múzeumba kerültek, s három szolgáltatta vissza őket.