Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul a nagy műtárgy visszaszolgáltatás

2013.04.16. 14:04
Soron kívüli leltárt kell készíteniük a múzeumoknak azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg, és nem azzal, hogy kobozza el őket.

Jegyzéket készít a Miniszterelnökség a magyar múzeumokban vitathatatlanul nem állami tulajdonban lévő műtárgyakról, hogy azokat visszaszolgáltassa a jogos tulajdonosoknak - jelentette be Lázár János Keszthelyen, amikor a Sigray-család örököseinek átadott 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta: a kormányfő döntése alapján május 1-jei hatállyal a Miniszterelnökségen belül létrejön a letétbe helyezett kulturális javak titkársága, amelynek a második világháború kitörésétől a rendszerváltozásig terjedő időszakban az államra bízott javakat kell felülvizsgálnia.

A kultúráért felelős miniszter a nagy nemzeti intézményeket - így a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot - arra szólítja fel: készítsenek soron kívüli leltárt azokról a letétben lévő műtárgyakról, amelyeket azzal a szándékkal bíztak a magyar államra, hogy őrizze meg, és nem azzal, hogy kobozza el azokat. A jegyzéket, amelyen a műtárgyak beazonosíthatók lesznek, a következő egy évben a titkárság elektronikus formában nyilvánossága hozza, hozzáférhetővé teszi az egész világon, és lehetőséget ad arra, hogy az örökösök visszaigényeljék a műkincseket a magyar államtól.

Lázár szerint ez ambiciózus terv, mert "a múzeumok zsúfolásig tele vannak olyan tárgyakkal, amelyek nem képezik a magyar állam tulajdonát", tisztázatlan körülmények között vagy a magyar állam rossz szándékával kerültek a kezelésükbe. Hozzátette: tudják, hogy a muzeológusokat megosztja ez a kérdés, de Keszthellyel példát is szeretnének mutatni a megoldásra.

Bocsánatkéréssel tartoznak

A Festetics-kastélyban 1,8 milliárdos kerettel indult turisztikai fejlesztés, és várhatóan Keszthelyen folytatódik az állami kastélyfelújítási program, amelynek eredményeként a fertődi kastély már megújult. Szeretnék, ha ezekbe az épületekbe már csak tisztázott helyzetű műkincsek kerülnének, ezért első lépésként az Iparművészeti Múzeumból visszakerülnének Keszthelyre a Festeticsek tárgyai. A Helikon Kastélymúzeumban a Sigray-örökösök és ügyvédjük jelenlétében Lázár arról is beszélt, hogy a magyar államnak és a magyar kormány képviselőjének kötelessége a bocsánatkérés, "tekintettel arra, hogy az elmúlt 22 évben vitathatatlan jogi sorsú műtárgyak visszaszolgáltatását illetően Sigray Antal örököseit méltánytalan és komoly hátrányos megkülönböztetés érte a magyar kormányok, illetve a magyar állam részéről".

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a második világháborúban "súlyos bűnt követett el" saját állampolgáraival szemben, mert különösképpen 1944. március 19-ét követően nem volt képes megvédeni őket és az általuk rábízott javakat. Lázár János úgy fogalmazott: "bocsánatkéréssel tartozunk azon magánszemélyek, családok felé, akik abban a reményben bízták javaikat a magyar államra, hogy ezeket az állam megőrzi". Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy 2002 óta tud a Sigray-örökösök régóta húzódó problémáiról és február 28-án, első államtitkári munkanapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával döntöttek a megoldásról.

Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy több mint egy évtizede húzódott a Sigray-hagyaték visszaszolgáltatása ügyében zajló folyamat. Most ebben az ügyben 86 műtárgyról mondták ki, hogy "nem tartoznak jogszerűen a magyar állam tulajdonába". Sigray Antal letétbe helyezett műkincseinek darabjai hat magyar múzeumba kerültek, s három szolgáltatta vissza őket.