Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fizet a Magyar Színház a kirúgottaknak

2013.04.16. 10:57
Az igazgató, Őze Áron színészeket, gazdasági szakembereket bocsátott el korábban, de a kirúgottak jogszerűtlennek találták az elbocsátásokat, ezért bíróságra mentek.

A Magyar Színház ellen összesen 17 munkaügyi per indult, amelyből tizenkettőt jogerősen megnyertek a színáz volt alkalmazottai - írja a Blikk. A cikk emlékeztet, hogy az igazgató, Őze Áron színészeket, gazdasági szakembereket bocsátott el korábban, de a kirúgottak jogszerűtlennek találták az elbocsátásokat, ezért bíróságra mentek.Sikerrel perelt többek között Mihályi Győző és Nagyváradi Erzsébet is.

A színháznak jelen állás szerint több mint 20 millió forintot kellene fizetnie egykori alkalmazottainak, de egyelőre nem utaltak. Mihályi Győző a Blikknek elmondta, hogy kirúgása óta nem kapott közalkalmazotti státusszal ajánlatot, munkája néha van, de szüksége van a négy és fél millió forintra, amit megítélt neki a bíróság.

Nagyváradi Erzsébet szerint Őze Áron kinevezése előtt azt ígérte, ha igazgató lesz, minden marad a régiben. Miután igazgató lett, minősítéseket készített a kirúgandó dolgozókról, Nagyváradit például 30 százalék alatti, vagyis színészi pályára alkalmatlan kategóriába sorolta. A színésznő hozzátette, hogy két év alatt sem heverte ki ezt a megaláztatást. Neki hárommillió forintot ítéltek, de még ő sem kapott pénzt.

Őze Áron közleményben reagált a cikkre. „Az elmúlt években több cikk is megjelent, amelyekből – beleértve a kevésbé elfogulatlanokat is – pontosan kiderül: a Magyar Színház vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági válság, a kényszerűen csökkenő támogatás ellenére a társulat többsége megőrizhesse a művészi koncentrációhoz nélkülözhetetlen egzisztenciális biztonságát" - írja.

Közleménye szerint ennek érdekében "olykor nehéz, a vezetés számára is embert próbáló döntéseket kell hozni, amelyeket természetszerűleg vitatnak az érintenek. A színház vezetése ugyanakkor tartózkodik az ilyen vitáktól, korrektebb, ha azok megoldásában a hatályos törvények, vonatkozó jogszabályok kapnak főszerepet".

Őze írása szerint "az elbocsátások kapcsán meghozott döntésekben talán vannak szubjektív elemek is, ám a kiválasztást elsősorban olyan szempontok határozták meg, amelyeket éppen az érintettek személyiségi jogaira való tekintettel – ugyanakkor jogszabályoktól függetlenül is tiszteletben tartva emberi méltóságukat – nem kívánunk nyilvánosságra hozni."