Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nem fizet a Magyar Színház a kirúgottaknak

2013.04.16. 10:57
Az igazgató, Őze Áron színészeket, gazdasági szakembereket bocsátott el korábban, de a kirúgottak jogszerűtlennek találták az elbocsátásokat, ezért bíróságra mentek.

A Magyar Színház ellen összesen 17 munkaügyi per indult, amelyből tizenkettőt jogerősen megnyertek a színáz volt alkalmazottai - írja a Blikk. A cikk emlékeztet, hogy az igazgató, Őze Áron színészeket, gazdasági szakembereket bocsátott el korábban, de a kirúgottak jogszerűtlennek találták az elbocsátásokat, ezért bíróságra mentek.Sikerrel perelt többek között Mihályi Győző és Nagyváradi Erzsébet is.

A színháznak jelen állás szerint több mint 20 millió forintot kellene fizetnie egykori alkalmazottainak, de egyelőre nem utaltak. Mihályi Győző a Blikknek elmondta, hogy kirúgása óta nem kapott közalkalmazotti státusszal ajánlatot, munkája néha van, de szüksége van a négy és fél millió forintra, amit megítélt neki a bíróság.

Nagyváradi Erzsébet szerint Őze Áron kinevezése előtt azt ígérte, ha igazgató lesz, minden marad a régiben. Miután igazgató lett, minősítéseket készített a kirúgandó dolgozókról, Nagyváradit például 30 százalék alatti, vagyis színészi pályára alkalmatlan kategóriába sorolta. A színésznő hozzátette, hogy két év alatt sem heverte ki ezt a megaláztatást. Neki hárommillió forintot ítéltek, de még ő sem kapott pénzt.

Őze Áron közleményben reagált a cikkre. „Az elmúlt években több cikk is megjelent, amelyekből – beleértve a kevésbé elfogulatlanokat is – pontosan kiderül: a Magyar Színház vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági válság, a kényszerűen csökkenő támogatás ellenére a társulat többsége megőrizhesse a művészi koncentrációhoz nélkülözhetetlen egzisztenciális biztonságát" - írja.

Közleménye szerint ennek érdekében "olykor nehéz, a vezetés számára is embert próbáló döntéseket kell hozni, amelyeket természetszerűleg vitatnak az érintenek. A színház vezetése ugyanakkor tartózkodik az ilyen vitáktól, korrektebb, ha azok megoldásában a hatályos törvények, vonatkozó jogszabályok kapnak főszerepet".

Őze írása szerint "az elbocsátások kapcsán meghozott döntésekben talán vannak szubjektív elemek is, ám a kiválasztást elsősorban olyan szempontok határozták meg, amelyeket éppen az érintettek személyiségi jogaira való tekintettel – ugyanakkor jogszabályoktól függetlenül is tiszteletben tartva emberi méltóságukat – nem kívánunk nyilvánosságra hozni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!