Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem viselhet Galliano-ruhát az izraeli versenyző az Eurovízión

MTI/Index
2013.04.16. 12:10
Izrael nem engedi versenyzőjét Galliano-ruhában fellépni az Eurovízión. Galliano azt állítja, hogy nem is ajánlotta fel szolgálatait Moran Mazornak. Az énekesnő stylistja szerint viszont felmerült, hogy Mazor Galliano-ruhában lép fel.

Nem viselhet John Galliano által tervezett ruhát az izraeli versenyző a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A nemzeti tartalomszolgáltató hatóság a tervező két évvel ezelőtti antiszemita megjegyzése miatt döntött így. John Galliano viszont állítja: nem is ajánlotta fel szolgálatait az Izraelt képviselő Moran Mazornak. A tervező szóvivője, Liz Rosenberg szerint nem igaz, hogy Galliano vállalta az énekesnő ruhájának elkészítését, semmilyen "hivatalos levélváltás" nem volt az énekesnő stylistja és a divatdiktátor között.

A fellépő ruha ügye kisebb felháborodást váltott ki Izraelben. A helyi sajtó Mazort idézve számolt be arról, hogy az énekesnő számos tervezőt megkeresett a versenyruhája elkészítése miatt, és Galliano elfogadta az ajánlatot.

Ezután az állami kézben lévő, a versenyt is közvetítő Izraeli Tartalomszolgáltató Hatóság vezető beosztású munkatársa levélben tájékoztatta Mazor képviselőit arról, hogy "semmilyen körülmények között" sem viselhet Galliano-ruhát.

A döntést Galliano két évvel ezelőtti kirohanásával indokolta, amikor a divatdiktátorról nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen antiszemita kijelentéseket tesz egy párizsi kávézóban. A tervezőt emiatt 2011-ben kirúgták a Dior-divatháztól, egy francia bíróság pedig hatezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte, miután bűnösnek találta antiszemita viselkedés vádjában. Galliano azóta elismerte, hogy alkoholfüggősséggel küzd. Az elmúlt két évet a felépülésnek szentelte, és bocsánatot kért a zsidó közösségtől.

Az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League nevű New York-i szervezet igazgatója, Abraham Foxman közölte, hogy többször is találkozott Gallianóval az elmúlt két évben, és hiszi, hogy a tervező bocsánatkérése őszinte volt. Szerinte az, hogy Izrael nem hajlandó elfogadni a tervező bocsánatkérését, "arrogáns és bosszúvágyó" viselkedés. Galliano nem akart nyilatkozni az ügyről, és Mazor sem reagált a megkeresésekre. Az énekes stylistja állítja, hogy továbbra is kapcsolatban van Galliano asszisztenseivel a ruha ügyében, bár elismerte, hogy soha nem beszélt a tervezővel.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál május közepén lesz a svédországi Malmőben, Magyarországot ByeAlex képviseli, egyelőre nem tudni, hogy kinek a ruhájában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!