Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem viselhet Galliano-ruhát az izraeli versenyző az Eurovízión

MTI/Index
2013.04.16. 12:10
Izrael nem engedi versenyzőjét Galliano-ruhában fellépni az Eurovízión. Galliano azt állítja, hogy nem is ajánlotta fel szolgálatait Moran Mazornak. Az énekesnő stylistja szerint viszont felmerült, hogy Mazor Galliano-ruhában lép fel.

Nem viselhet John Galliano által tervezett ruhát az izraeli versenyző a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A nemzeti tartalomszolgáltató hatóság a tervező két évvel ezelőtti antiszemita megjegyzése miatt döntött így. John Galliano viszont állítja: nem is ajánlotta fel szolgálatait az Izraelt képviselő Moran Mazornak. A tervező szóvivője, Liz Rosenberg szerint nem igaz, hogy Galliano vállalta az énekesnő ruhájának elkészítését, semmilyen "hivatalos levélváltás" nem volt az énekesnő stylistja és a divatdiktátor között.

A fellépő ruha ügye kisebb felháborodást váltott ki Izraelben. A helyi sajtó Mazort idézve számolt be arról, hogy az énekesnő számos tervezőt megkeresett a versenyruhája elkészítése miatt, és Galliano elfogadta az ajánlatot.

Ezután az állami kézben lévő, a versenyt is közvetítő Izraeli Tartalomszolgáltató Hatóság vezető beosztású munkatársa levélben tájékoztatta Mazor képviselőit arról, hogy "semmilyen körülmények között" sem viselhet Galliano-ruhát.

A döntést Galliano két évvel ezelőtti kirohanásával indokolta, amikor a divatdiktátorról nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen antiszemita kijelentéseket tesz egy párizsi kávézóban. A tervezőt emiatt 2011-ben kirúgták a Dior-divatháztól, egy francia bíróság pedig hatezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte, miután bűnösnek találta antiszemita viselkedés vádjában. Galliano azóta elismerte, hogy alkoholfüggősséggel küzd. Az elmúlt két évet a felépülésnek szentelte, és bocsánatot kért a zsidó közösségtől.

Az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League nevű New York-i szervezet igazgatója, Abraham Foxman közölte, hogy többször is találkozott Gallianóval az elmúlt két évben, és hiszi, hogy a tervező bocsánatkérése őszinte volt. Szerinte az, hogy Izrael nem hajlandó elfogadni a tervező bocsánatkérését, "arrogáns és bosszúvágyó" viselkedés. Galliano nem akart nyilatkozni az ügyről, és Mazor sem reagált a megkeresésekre. Az énekes stylistja állítja, hogy továbbra is kapcsolatban van Galliano asszisztenseivel a ruha ügyében, bár elismerte, hogy soha nem beszélt a tervezővel.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál május közepén lesz a svédországi Malmőben, Magyarországot ByeAlex képviseli, egyelőre nem tudni, hogy kinek a ruhájában.