Tökéletes film nem létezik

Interjú Szirmai Gergellyel

2013.04.16. 16:28
A Hollywood Hírügynökség videókat több, mint 52 ezer ember várja minden héten. Szirmai Gergővel beszélgettünk filmekről, a YouTube adta lehetőségekről, rajongókról és munkáról.

Hogyan lett a filmek szeretetéből videóblogolás?

Amikor 2009-ben Amerikában jártam, eldöntöttem, hogy az ott lévő óráimra úgy fogok gyakorolni, hogy valami eredetit gyártok, amit az itthoni barátaim is élvezhetnek. Mivel ott a filmvágás mellett photoshopot és hangszerkesztést tanultam leginkább, ezért ezeket próbáltam gyakorolni. Egy kis animációs műsort csináltam. Ez volt a Hollywood Hírügynökség, amiből akkor még három hét alatt gyártottam le egy epizódot és igazából csak a saját szórakoztatásomra. Amikor hazajöttem, felvettek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Ott merült fel, hogy lehetne folytatni ezt a műsort ugyanúgy gyakorlási céllal, színészkedéssel, stb. Itt már kamera elé kellett ülni, amit én nem szerettem, de muszáj volt gyakorolni. Ezért hoztuk létre a Hollywood Hírügynökséget, immáron élő szerepléssel. A műfajt igazából évek óta követem és nagyon szeretem, úgyhogy mindenképpen ki akartam próbálni magam ezen a téren is.

Van külföldi példakép?

Abszolút, rengeteg! Philip DeFranco, MysteryGuitarMan és sorolhatnám a neveket, amik itthon annyira nem ismertek, de a műfajon belül meghatározó személyiségek. Ez egy nagyon gyorsan és dinamikusan fejlődő dolog.

Mi a véleményed a hazai vlogger kollégákról?

Igazából nem jó a kapcsolatom a többi magyar videóbloggerrel és nem nagyon tudom felmérni ennek az okát és hátterét. Néha van együttműködés. FreddyD hívott Otherworld Zolival készített podcast műsorukba, aztán Pamkutyáék néha ránk írnak, hogy csináljunk valamit együtt, de alapvetően nincs annyira nyitás egyik félről sem. Nem tudom ez miért van, de így alakult ki.

A magyar internetes kultúra lehet, hogy még nem áll teljesen készen egy igényesen felvett és szerkesztett videósorozatra. Megéri a befektetett energia, ha egy részeg biciklis árokba borulására többen kíváncsiak?

Minden további nélkül, persze! Kiindulhatnánk abból, hogy sokan sírnak, miért nincs nekik elég nagy nézettségük. Ha az ember arra megy rá, hogy ő igenis sikeres, híres és csillogó akar lenni, akit két kilométerről meglátnak és felismernek a sötét éjszakában, akkor zavarhat, hogy egy kiscica olyan nézettséget érhet el, amekkorát soha senki nem fog. Michael Jackson nem tudott annyit összehozni, mint egy kiscica. Ilyen szempontból a magyar internetes kultúra tökéletesen tükrözi az amerikai internetes kultúrát. Ugyanott tartunk csak egy kicsit még több embernek kell erre rákapnia, kicsit még több időt kell eltöltenünk az interneten, és akkor a fejlődés is elindul magától.

Rajongók azért így is vannak bőven. Hogy bírsz velük?

A rajongók gyakran felismernek, és ilyenkor leállok dumálni velük bulikon vagy az utcán. Írogatnak leveleket, aminek örülök, hiszen a visszajelzés jó. Szerencsés vagyok, mert nagyon lelkes rajongótáborom van.

Lehet csajozni vloggerkedéssel?

A vloggerkedéssel magával nem. Ha rosszindulatú vagy és kretén, de amúgy valamiért van internetes műsorod, nem fogják azt mondani, hogy „Te az internetre gyártasz videókat? Hát egy undorító paraszt vagy, de azért rád izgultam egy kicsit”. Nyilvánvalóan ez nem egy olyan szakma, amitől a nőknek beindul a fantáziája.

Mire van nagyobb igény, egy erősen, harsányan megfogalmazott véleményre, vagy egy pro-kontra, objektíven véggigondolt érvelésre? Puzsér Róbert vagy Szirmai Gergő?

Én is abszolút egyoldalú vagyok, de szeretem meglátni az általam utált dolgokban is a jót, mert az a célom, hogy felfedjem, miért szeretünk vagy utálunk valamit, miért szeretik sokan és én miért utálom, vagy pont fordítva. Az analízist lejátszom mindegyik művészeti terméknél, viszont abszolút szubjektív vagyok és ezt nem is tagadom. Nem különbözünk annyira például a Puzsérral, hogy érdemes lenne az eltéréseket felvázolni. Ha valaki őszintén csinálja és felvállaltan szubjektív, arra mindenképpen van igény, mert az emberek nagy része ilyen.

Hajnalhasadás kritika

Mire képes a véleményed?

Vannak sokan, akik azt mondják, hogy vigyázzak, mit mondok, mert embereket befolyásolhatok vele.

Ez felmerült a Több füvet a Parlamentbe! videód kapcsán is.

Igen, arra nagyon megsértődtem, mert alapvetően a műsoromnak az az üzenete - amit sajnos nem hangoztatok eléggé, pedig kellene - hogy mindenki gondolkozzon magától, mert én elmondom a véleményem; van egy kamerám és egy internetes csatornám, és megvan az a privilégium, hogy engem több ember néz, de igazából legalább annyira fontos a te gondolatod, mint az enyém. A műsorom arra alapul, hogy mindenkinek lényeges a véleménye, ezért is hívom Szerkesztőségnek a rajongókat. Ha valaki vakon követ, mert azt mondom, hogy ne kövessen senkit vakon, akkor azzal már nem tudok mit csinálni.

Volt olyan filmkritikád, amit többen láttak, mint az adott filmet a magyar mozikban.

Igen, a Twilightot például megvertük!

Legyőzheti az internet a mozit?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Az internetnek nem kell legyőznie a mozit, se a tévét, se a rádiót. Nem küzdelemről van szó, hanem közös munka lehetőségéről. A mozinak, mint művészeti ágnak semmi oka nincs eltűnni. A multimédiás tartalmak passzív befogadásának igénye nem fog megszűnni. Mindenki azt mondta, hogy jó, kijött az új PlayStation, itt már te lehetsz a hős és nem a Jason Statham. Vége lett a bulinak? Nem! Van néhány ember, aki nem akar püttyögni, csak nézni a hősöket. Itt sem kell legyőzésről beszélni.

Játékfilmes ambícióid nincsenek?

Régen voltak, amikor nagy rendező akartam lenni és megosztani a világgal lelkem mélységeit és nagy terveimet az emberiséggel. De ezt feladtam. Egyszerűen úgy éreztem, hogy nincsen hozzá affinitásom. Mozifilmkészítés terén nincsenek terveim. Ezen a területen dolgozom, de nyilván kisebben.

Otthagynád a netet egy TV-s sorozatért valamelyik nagy kereskedelmi csatornán?

Nem hiszem, hogy jönne valaha ilyen ajánlat, de tegyük fel, hogy teljesen megőrültek, nem akarják, hogy megmaradjon a csatornájuk integritása és felvesznek engem. Nem. Kisebb tévéktől kaptam már megkereséseket, de változatlanul azt mondom, hogy nem vagyok tévére való. Én nem tudok vigyázni arra, hogy bazmegolok, nem tudok vigyázni arra, hogy semmiképpen se lehessen félreértelmezni, amit mondok úgy, hogy azt a politika valahogy felkarolja és az egyik oldalra állítsa. Nem tudnék így működni.

Szirmai Gergely

Szirmai Gergely 2011 májusa óta készíti heti rendszerességgel videókritikáit a mainstream filmvilág legfrissebb alkotásairól. A közel 53.000 feliratkozóval az egyik legnépszerűbb magyar videóblognak számító Hollywood Hírügynökséget az elsők között választotta ki a YouTube, magyarországi partnerprogramjához. Oldala kategóriagyőztes lett a Goldenblog 2012-es blogversenyén, Kult-Szórakozás kategóriában. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulója.

Van aki azt mondja, hogy az internet a szólásszabadság utolsó fellegvára, míg sokan következmények nélküli világnak látják.

Egy szinten ezzel egyetértek és azt gondolom, hogy terápiás hatással is van a fiatalabb generációkra, amit rendkívül szórakoztatónak találok. Megfenyegetett egy gyerek, homofób megjegyzéseket tett, majd felvetette, hogy valószínűleg fizikailag is tudna bántalmazni, ha akarna. Utánanéztem és az úriember tizenkét éves volt. El tudnám pusztítani! Tök mindegy, hogy milyen izmos tizenkét éves, hónom alá csapom és hazaküldöm. Viszont a neten keresztül, anonim módon kiélhette a frusztrációját, amit az iskolában szedett föl, vagy otthon, vagy ki tudja. Ha lecsapnák az anonimitást az internetről, valószínűleg tömeges verekedések lennének.

Viszont azt sem gondolom, hogy következmények nélküli világ, mert annyit tettünk le az utóbbi pár évben crowdsourcing és aláírásgyűjtés terén, hogy ez bizony már egy közösségi erő, amivel mindenkinek számolnia kell.

A SOPA, PIPA, ACTA „szentháromság”, vagyis a közösségi tartalomszolgáltatást tulajdonképpen ellehetetlenítő törvényjavaslatok ellen személyesen is felszólaltál.

Ez Amerikában és Európa nagyobb országaiban volt igazán nagy probléma. Azért is gondoltam annak idején, hogy felkarolom ezt a témát a magam egyszerű kis módján, mert a dolog átterjedheted ide is és egy olyan attitűdöt képvisel, amit meg kell állítanunk ahhoz, hogy ne lehetetlenüljön el az internet. Nekem személyesen nem keserítette meg az életemet, de ha bármi hasonló fel fog merülni a jövőben, akkor ugyanúgy én is terjesztem majd az igét, már csak azért is, hogy az emberek legalább tudjanak a dologról, mire az ide ér.

Ezek a törvényjavaslatok érintették volna a YouTube-ot is, ami idén már Magyarországon is elindította partnerprogamját, amivel akár pénzt is lehet keresni a videókon elhelyezett reklámok fejében. Láttál már 1 forintot is a nagy YouTube dellából?

Igen. Akárhányszor kérdezik, mindig csak azzal a rendkívül kikerülő és egyáltalán nem elégséges válasszal tudok szolgálni, hogy rengetegféle módon keres pénzt az ember egy ilyen műsorral. Én a legnagyobbat kapcsolati tőke terén szakítottam. Rengeteg ember elkezdett komolyan venni, de például kapcsolatot szőttem produkciós irodákkal. Nem mérhető a dolog csupán abból, hogy mennyi pénzt kapok a YouTube-tól havonta. De akkor sem mondom el! Az, hogy mennyit keresek, lényegtelen.

Tanulás, munka és magánélet hogy fér meg egymás mellett?

Munka az van. Mivel végzős vagyok a Filmművészeti Egyetemen, ezért nincs már annyi órám, csak hát nyilván kellene írni azt a rohadt szakdogát. Emellett próbálok dolgozgatni, amiből van valamennyi pénzem, meg a Hollywood Hírügynökséget futtatni. A magánéletemet nem nagyon osztom meg a videóblogos közönséggel.

Közismert, hogy szinte a legjobb filmekben is találsz hibát, volt olyan, amiben kerestél és nem ment? Tízből tízes?

A tíz nagyon kevés. Az öt felháborít, és nem tartom józaneszű embernek, aki öt ponton belül értékel bármit is. Azért is térek ki erre, mert természetesen nincs tökéletes alkotás. Nincs művészeti termék, ami olyan éteri tökéletességet testesít meg, hogy megnyílnak a Mennyek kapui és átlép rajtuk Jézus Krisztus. Nincsen. Miért is lenne? Az egyik kedvenc filmem, az egyik legmeghatározóbb alkotás az életemben borzasztó. Kriminális. Értékelhetetlen.

Mi az?

Nem mondom el. Na de például a Brian élete egy nagyon jó példa erre. Technikailag, operatőri szinten nem egy kifejezetten jó mű, a korához képest sem. Viszont egészen fantasztikus, mint film. Senki nem rója fel, hogy jó volt ez a Brian élete, de a fények lehettek volna ilyenek, a kontraszt meg egy kicsit olyan. Tökéletes filmet találni nem lehet, mert nincs.

Na de melyik film ez a...

Zoolander. A Zoolander zseniális. Kívülről tudom az egész filmet. Karácsonykor átjött a testvérem, beraktuk és rájöttünk, hogy gyerekkorunk óta nézzük folyamatosan, néha külön, néha együtt, de még a hangsúlyokat is eltaláljuk benne. Imádom. Fantasztikusan oké film.

Mivel bíztatnád az amatőr filmeseket és videóbloggereket?

Nem szabad elérhetetlen célokat kitűzni, csak mert a példaképek elérték azokat. Én olyan embereket követek, akiknek több millió feliratkozójuk van. Ez olyasmi, amit én soha életemben nem fogok elérni; ez egészen biztos. Ha van ezer feliratkozód, akkor te egy fantasztikus ember vagy, mert ezer ember kíváncsi arra, hogy mit csinálsz és mit gondolsz. Minden sikernek örülni kell a legelejétől a legvégéig. Csinálni kell! Utálni fognak, gyűlölni fognak, nem fogják eltűrni, hogy megmutatod a pofádat. Fel kell készülni, fel kell vértezni magad a gyűlöletáradat ellen, ami mindenki felé elindul, aki ebbe belekezd. Nehéz kitenni magadat ennek, ilyenkor az ember kiszolgáltatott helyzetben van. Megmutatod magad a világnak és a világ valószínűleg utálni fog. Erre fel kell készülni és ki kell bírni. Csináljátok ezerrel, mert kevesen vagyunk! Gyertek még!

Az interjúért külön köszönet Gueth Ádámnak