A felújított komáromi erődben lesz a Mediawave

2013.04.17. 11:21
Az idei fő motívum a csángó lakodalmas, de lesz sok zene illetve a legjobb magyar borok is. Mindez az uniós forrásból megújult Duna parti bástya körül.

Április 30-án kezdődik a 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, ami már nem Győrben, hanem a komáromi Monostori Erődben kerül megrendezésre. Az idei fesztivál már nagyon vonzó körülmények között, az európai uniós forrásból megújult a bástya körül zajlik majd. A Dunai Bástya Kikötői fogadótér hivatalos megnyitója egyébként majd június 8-án lesz.

A nemzetközi filmes programban 89, a magyarban 76 film szerepel stílus és tematika szerinti válogatásban, írja a Bumm.sk. Az idei egyik specialitás az egész rendezvényt végigszövő moldvai csángó lakodalmas motívum lesz. A nyitónapon, április 30-án a leánykéréssel indul a projekt és egyben a fesztivál. A nyitóesten fellép Ferenczi György és a Rackajam, valamint egy manhattani zeneszerző csapata, a Manorexia. Az este zárása a Csángó Analóg Diszkó lesz, népzenei előadók és etnozenészek részvételével, mint például a Ritka Magyar Folkband.

A fesztivál ideje alatt indul az Etnikai Kisebbségek Film- és Fotóarchívuma, amelynek alapját a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál 1991 óta gyűlő filmarchívuma és saját készítésű filmjei szolgáltatják. Az archívum a magyarországi és a határokon kívüli magyar kisebbségek film és fotó archívuma kíván lenni.

A fesztiválra vonattal érkezőknek a MÁV-Start Zrt. félárú alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a teljes árú jegy árából a fesztivál idejére. Az erődben biciklik tárolására is lehetőség lesz.