Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elhunyt Ramírez Vázquez, a modern mexikói építészet atyja

2013.04.17. 18:08

Kilencvennegyedik születésnapján, kedden meghalt Ramírez Vázquez, a modern mexikói építészet atyja. „Mexikót hatalmas veszteség érte. Pedro Ramírez Vázquez kultúránk egyik nagyja volt” – írta hivatalos Twitter-oldalán Rafael Tovar y de Teresa, a conacultai Kulturális és Művészeti Nemzeti Tanács elnöke.

Pedro Ramírez Vázquez
Pedro Ramírez Vázquez
Fotó: elarquitecto.mx

Ramírez Vázquezt a modern mexikói építészet alapítójaként tartják számon, emellett ő volt az 1968-as mexikói olimpia szervezőbizottságának elnöke is. Ő tervezte az Estadio Aztecát, az azték stadiont, és a mexikóvárosi Modern Művészeti Múzeumot. Nevéhez fűződik továbbá az Antropológiai Múzeum 1963-as megépítése is, amely régóta a világ egyik legavantgárdabb épületének számít. Külföldi munkáival is híressé vált: dolgozott a Costa Rica-i elnöki palotán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i múzeumán is.

Fiatal építészként egyszerű falusi iskolák tervét is elkészítette; ilyenekből időközben összesen 35 ezret építettek meg. Az ipari és hagyományos építkezési módot később Latin-Amerika számos országában, sőt Indiában és Indonéziában is átvették. Munkáiért Ramírez Vázquezt többek között Nemzetközi Szépművészeti díjjal, a Francia Építészeti Akadémia aranymedáljával és a Nemzetközi Építészszövetség Jean Tschumi-díjával is kitüntették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!