A szürke ötven árnyalata lekerül az amerikai könyvtárak polcairól

2013.04.18. 08:36
Felkerült az iskolásoknak és könyvtárak polcaira nem ajánlott könyvek listájára A szürke ötven árnyalata című, világszerte bestsellerré vált trilógia az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Könyvtárszövetség a héten kiadott éves jelentésében "megbotránkoztató szövege" és a szexualitás ábrázolása miatt sorolta a "kifogásolt könyvek" listájának előkelő negyedik helyére E. L. James több millió példányban elkelt művét. A testület a szülőktől, nevelőktől és olvasóktól érkező panaszok figyelembevételével állítja össze a listát.

Az idei jelentésben első helyre Dav Pilkey Captain Underpants című, negyedik osztályosokról szóló sorozatának egy darabja került "megbotránkoztató szövege" miatt és azért, mert tartalma nem felel meg a célközönség, a 9-10 éves gyerekek életkorának.

"Elég izgalmas egy olyan listán szerepelni, amelyen sűrűn fordult meg Mark Twain, Harper Lee és Maya Angelou neve" - fogalmazott közleményében Pilkey. Hozzátette: azt azonban aggasztónak találja, hogy a lista miatt esetleg a szülők nem tanácsolják majd a gyerekeiknek, hogy elolvassák a Captain Underpants-regényeket, máskülönben pedig a gyerekeknek nem lesz módjuk arra, hogy megismerjék azokat.

A könyvtárszövetség Szellemi Szabadság Irodája a "kifogásolt könyveken" olyan köteteket ért, amelyek tartalma ellen hivatalosan, írásban tesz panaszt egy könyvtár vagy iskola a betiltásukat vagy eltávolításukat kérve. Az iroda tavaly 464 ilyen panaszt regisztrált, 25 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A nyolcvanas, kilencvenes évekhez képest azonban ez a szám még mindig alacsony. Az iroda vezetője szerint a panaszok száma tavaly egy év alatt azért nőhetett meg ennyire, mert megkönnyítették a bejelentést, azt már az iroda honlapján is meg lehet tenni.

A listán jelenleg olyan rangos díjakkal kitüntetett alkotások is szerepelnek, mint az irodalmi Nobel-díjas Tony Morrison Beloved című műve vagy Khaled Hosseini Papírsárkányok című világszerte népszerű regénye. Utóbbi ugyancsak "megbotránkoztató szövegei", emellett a homoszexualitás megjelenítése, a vallásos nézőpont és szexuális ábrázolásai miatt került a kifogásolt munkák közé.

J. K. Rowling Harry Potter-regényfolyama, Stephenie Meyer Alkonyat-szériája és Suzanne Collins Az éhezők viadala-trilógiája már lekerült a kifogásolt művek tízes toplistájáról. Ez persze a szakértők szerint azon is múlik, hogy a kérdéses könyvek körül már nincs akkora felhajtás.